1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Utegångsförbud utlyst i Quito

Ecuadors president Lenín Moreno utlyser utegångsförbud i huvudstaden Quito. Militär tar över kontrollen av staden efter en dryg veckas upptrappade protester.
Ecuador • Publicerad 12 oktober 2019
Regeringsfientliga demonstranter drabbar samman med polis i Ecuador. Protesterna har pågått i mer än en vecka.
Regeringsfientliga demonstranter drabbar samman med polis i Ecuador. Protesterna har pågått i mer än en vecka.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Moreno meddelade utegångsförbudet i staden med knappt två miljoner invånare via Twitter. Beskedet på lördagen kom efter en dag som sett protester som delvis växt i våldsamhet, men också trevande försök om samtal mellan regeringskritiska grupper och president Moreno om främst de slopade bränslesubventionerna.

När TT når svensken Dag Gustafsson på telefon så hörs explosioner i bakgrunden.

– Jag har inte sett några direkta sammandrabbningar, vi har inte varit i närheten av demonstrationerna, men jag har varit uppe på hustaket och därifrån syns rökutveckling från olika bränder. Helikoptrarna cirkulerar här ovanför och stämningen är så klart väldigt spänd.

Dag Gustafsson som befinner sig i landet tillsammans med sin fru var ute på stan med sin son när beskedet om utegångsförbudet kom vid klockan tre på eftermiddagen, lokal tid.

– Vi köpte med oss 20 liter vatten, vi kommer nog att klara oss ganska bra. För många andra här är det en eländig situation.

Tog sig in i regeringsbyggnader

Utegångsförbudet kom sedan demonstranter tagit sig in i regeringsbyggnader i Quito, och där plundrat och förstört egendom. Maskerade demonstranter har tidigare tänt eldar och bränt bildäck i centrala delar av huvudstaden i de protester som pågått över tio dagar mot president Lenín Moreno och hans regering.

Vittnen säger att brandbomber slängts in i en byggnad som tillhör riksrevisionen, där demonstranterna sedan tog sig in. Inrikesminister María Paula Romo beordrade evakuering av området, så att branden skulle kunna släckas, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Protesterna rör främst de bränslesubventioner som blivit den tändande gnistan, men handlar också om regeringens allmänna ekonomiska reformer och sparpaket.

De svåra sammandrabbningarna i centrala Quito på lördagen kom trots att den ledande rörelsen från ursprungsbefolkningen, CONAIE, som lett protesterna sade sig vara villiga att föra direkta samtal med Moreno och regeringen, skriver Reuters. Så sent som i fredags förkastades dylika förslag av organisationen som samlar flera grupper.

Ecuadors borgmästare sade till tv-stationen Ecuavisa att Morenos regering ska analysera den lag som innebar slopande av subventioner.

Inställda förhandlingar

Dag Gustafsson befinner sig i landet då sonen, Ola Bini som är bekant med Wikileaksgrundaren Julian Assange, misstänks för dataintrång. Domstolsförhandlingen som skulle ha startat i slutet av veckan ställdes in till följd av oroligheterna i landet.

– Alla rättsliga aktiviteter ställdes in i torsdags, min son vill gärna att processen fortsätter, men det är bara att acceptera att det som händer i landet måste hanteras först.

Grim Berglund/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.