Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Regeringen vill storhöja bot för storbolag

Regeringen vill chockhöja maxboten för storföretag vid sådant som arbetsmiljöbrott från 10 miljoner till 500 miljoner. Betalningsförmåga ska avgöra belopp.
Ekonomi • Publicerad 5 juni 2019
Justitieminister Morgan Johansson (S) föreslår chockhöjda maxböter för storföretag. Arkivbild
Justitieminister Morgan Johansson (S) föreslår chockhöjda maxböter för storföretag. ArkivbildFoto: Susanna Pettersson Öste/TT

Förslaget finns i en remiss som regeringen nu skickar till Lagrådet. Om rådet inte har några stora invändningar ska regeringen gå vidare med en proposition till riksdagen, med sikte på att de nya maxböterna ska börja tillämpas vid årsskiftet.

Regeringen vill också utvidga området för företagsbot, som de aktuella straffen formellt kallas. Brott i fler verksamheter än tidigare ska kunna ge företagsbot.

Annons

I dag är böterna högst tio miljoner vid särskilt allvarliga brott och det görs ingen skillnad på om det är ett stort eller litet företag det handlar om. Det, hävdar regeringen, är inte bra eller rimligt.

"Det kan leda till att en bot som för ett mindre företag är mycket kännbar knappt blir märkbar för ett större företag, trots att brottsligheten är lika allvarlig", säger justitieminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Förslagen innebär att Sverige anpassar sig till internationell lagstiftning och bättrar på de lagändringar som gjordes 2006, ändringar som inte fick önskad effekt.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons