Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hallengren bjuder till samtal om ökad makt

M och KD går delvis emot regeringens plan på att öka sin makt för att kunna fatta snabba beslut mot smittspridning.
Även Lagrådet vill att regeringen klargör delar i lagförslaget, och tycker att det gått väl snabbt i svängarna.
Coronaviruset • Publicerad 6 april 2020
KD:s partiledare Ebba Busch motsätter sig förslaget med utökad regeringsmakt som det ser ut nu. Arkivbild.
KD:s partiledare Ebba Busch motsätter sig förslaget med utökad regeringsmakt som det ser ut nu. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT
Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: Jessica Gow/TT

Socialminister Lena Hallengren (S) tänker tackla kritiken genom att bjuda in riksdagens partier till samtal. Hon är inställd på att få med dem på att regeringen ska kunna ta snabba och stora beslut utan att fråga riksdagen först, för att stoppa spridning av coronaviruset.

"Jag kommer nu att bjuda in samtliga riksdagspartier till ett samtal snarast om vägen framåt", framhåller hon i en skriftlig kommentar till TT.

Annons

Hallengren tycker ändå att Lagrådet, trots kritik på en rad punkter, ger regeringen rätt i att det kan finnas behov av att tillfälligt ge regeringen mer makt i smittskyddsfrågor.

"Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge och där regeringen idag inte har verktyg för att till exempel snabbt kunna stänga en färjehamn eller ett köpcenter, trots att det är insatser som kan behöva göras med mycket kort varsel."

Kristdemokraterna är emot förslaget i dess nuvarande form.

"KD vill att regeringen har de redskap som krävs, men riksdagen måste alltid få sista ordet", skriver KD-ledaren Ebba Busch på Twitter.

Efter kritik mot det första utkastet skrev regeringen in en möjlighet för riksdagen att granska och stoppa beslut som regeringen tagit på egen hand genom föreskrifter. Men att riksdagen sägs få ta del av beslut om att exempelvis stänga restauranger "snarast" efter regeringens klubbslag räcker inte. Det anser både M och KD. Det blir för omständligt att snabbt stoppa ett beslut om riksdagen inte håller med regeringen. Riksdagen måste omedelbart kunna pröva och stoppa beslutet.

Även Lagrådet, som snabbgranskat förslaget, anser att det "snarast" är för vagt. Helst ska riksdagens prövning ske samma dag, eller senast nästa veckodag, anser juristerna.

Lagrådet är också kritiskt till att remissinstanserna bara fick 24 timmar på sig att svara på regeringens utkast till lagrådsremiss, och till antalet och urvalet av remissinstanser. Beredning inger "vissa betänkligheter", enligt Lagrådet.

Hallengren: Väl avvägt

Men socialminister Lena Hallengren anser att förslaget är väl avvägt och ger riksdagen det inflytande som är motiverat. Förslaget innebär att regeringen fram till den sista juni i år utökar sin makt vad gäller att fatta beslut för att hindra smittspridning. Regeringen ska själv kunna utfärda föreskrifter om att en verksamhet, till exempel, ska stängas utan att skriva ett lagförslag och vänta in riksdagen.

– Med det här bemyndigandet får vi de möjligheter som åtminstone närmar sig det en del andra länder har, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Kunna stänga

Hon vill inte gå in specifikt på vilka beslut som lagen, om den antas, ska kunna användas till eller om regeringen hittills har känt sig bakbunden av att först behöva gå till riksdagen med lagförslag.

Annons

Lagrådet anser dock att regeringen måste ge exempel på åtgärder som skulle kunna vidtas i själva lagtexten, till exempel om att stänga ner köpcenter eller begränsa folksamlingar.

Kompensera företag

M, KD och L anser att det borde finnas ett system för ersättning till företag vars verksamhet stängs ner för att hindra smittspridning.

– Om företag förbjuds att bedriva sin verksamhet måste staten kompensera för det. Regeringen måste tydligt signalera att man är beredd att vidta åtgärder för de företag som drabbas av politiska beslut, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.

Lagförslaget ger även regeringen rätten att flytta om läkemedel och medicinsk utrustning mellan regioner, kommuner samt enskilda, privata vårdföretag om det behövs av smittskyddsskäl. Det har Sveriges Kommuner och Regioner vänt sig starkt emot.

– Vi menar att möjligheten måste finnas, säger Hallengren.

Lagen föreslås träda i kraft den 18 april och gälla till den 30 juni.

Fakta: Förslaget om ökad makt

Regeringen föreslår ett tillfälligt bemyndigande för sig själv i smittskyddslagen med anledning av covid-19.

Regeringen ska själv snabbt kunna ta beslut om att stänga verksamheter eller ta andra beslut för att begränsa smittspridning, utan att först skriva ett lagförslag och få det godkänt i riksdagen.

Regeringen vill också kunna flytta om läkemedel och medicinsk utrustning mellan regioner, om det inte går på annat sätt, för att klara behov i olika delar av landet.

Beslut ska meddelas genom föreskrifter och beslut börja gälla direkt. Regeringen ska "snarast" skicka föreskriften till riksdagen för prövning och riksdagen ska kunna upphäva den genom en lag.

Den tillfälliga lagen föreslås gälla till den 30 juni i år.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons