Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Preemraff diskuteras i regeringen

Röster har höjts för att regeringen ska ta över ärendet med Preems kritiserade raffinaderiutbyggnad. Nu bekräftar miljödepartementet för TT att diskussioner pågår.
Miljö • Publicerad 1 juli 2019
Naturvårdsverket gör regeringen uppmärksam på Preems planerade raffinaderiutbyggnad i Lysekil. Arkivbild.
Naturvårdsverket gör regeringen uppmärksam på Preems planerade raffinaderiutbyggnad i Lysekil. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Mark- och miljööverdomstolen gav för ett par veckor sedan prövningstillstånd till bland annat Naturskyddsföreningens överklagande. Och nu är tillståndsärendet för Preems raffinaderiutbyggnad i Lysekil under diskussion på högsta ort.

– Jag kan säga att underrättelsen diskuteras i regeringen, men i nuläget har jag ingen mer information, säger Hanna Hessling, pressekreterare för Isabella Lövin (MP).

Annons

Redan i mitten av juni skickade Naturskyddsföreningen in en så kallad underrättelse till regeringen om att de skulle ta över ärendet från Mark- och miljööverdomstolen. Även Naturvårdsverket har gjort regeringen uppmärksam på konsekvenserna av utbyggnaden.

– Det är de stora utsläppen av koldioxid, att de fördubblas enligt ansökan, som motiverar att detta är en sådan fråga som vi är skyldiga att underrätta regeringen om, säger chefen för Naturvårdsverkets industrienhet Karin Dunér till .

Enligt miljöbalken kan regeringen ta över den juridiska prövningen i särskilda fall. Men regeringen prövar bara ett fåtal ärenden av det här slaget. Karin Dunér är tydlig med att beskedet till regeringen inte ska ses som ett ställningstagande i sakfrågan.

Tillståndet om utbyggnad har även överklagats av omkring hundra privatpersoner.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons