Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rättegång om Brysseldåd inleds nästa år

Belgien • Publicerad 12 juli 2019
Minnesceremoni i Bryssel några dagar efter terrordåden 2016. Nästa år inleds rättegången mot tolv personer som misstänks för inblandning. Arkivbild.
Minnesceremoni i Bryssel några dagar efter terrordåden 2016. Nästa år inleds rättegången mot tolv personer som misstänks för inblandning. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Rättegången mot tolv personer som misstänks för inblandning i terrordåden i Bryssel 2016 kommer att inledas år 2020 och pågå i sex till åtta månader. Det meddelade Belgiens justitieminister Koen Geens på fredagen.

"Besked om startdatum kommer i höst", sade Geens i ett uttalande.

Annons

Självmordsattackerna den 22 mars 2016 – två stycken på flygplatsen Zaventem och en ombord ett tunnelbanetåg vid stationen Maalbeek – dödade 32 personer och skadade över 340.

Enligt utredningen kom ordern om att utföra dåden, som Islamiska staten tagit på sig, inifrån Syrien medan planeringen sköttes av belgiska och franska jihadister. Flera av de åtalade – däribland svensken Osama Krayem – misstänks även för inblandning i terrordåden i Frankrikes huvudstad Paris den 13 november 2015, då 130 personer dödades.

Utöver tilltalade, försvarsadvokater och övrig domstolspersonal förväntas hundratals målsägande närvara under rättegången. För att bereda plats åt alla har det beslutats att förhandlingarna ska äga rum i Natos tidigare högkvarter, som militäralliansen flyttade ut ur i fjol.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons