Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rapport: Stat bakom fartygssabotage

Förenade arabemiraten • Publicerad 7 juni 2019
Kustbevakningen kör förbi en oljetanker utanför Fujairahs kust i Förenade arabemiraten i samband med sabotaget den 13 maj i år. Arkivbild.
Kustbevakningen kör förbi en oljetanker utanför Fujairahs kust i Förenade arabemiraten i samband med sabotaget den 13 maj i år. Arkivbild.Foto: Jon Gambrell/AP/TT

Tidiga undersökningar visar att ett land sannolikt ligger bakom sabotage av flera fartyg utanför Förenade arabemiratens kust i mitten av maj. Men det finns ännu inte några bevis för att Iran är inblandat.

Uppgifterna kommer från en rapport från Förenade arabemiraten som har presenterats för FN:s säkerhetsråd.

Annons

USA har tidigare genom Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton hävdat att Iran förmodligen ligger bakom sabotaget.

Flera fartyg, ett norskregistrerat, två saudiarabiska och ett emiratiskt, utsattes i mitten av maj för någon form av sabotage. Ingen skadades i samband med händelsen, som inte heller ledde till några oljeutsläpp.

"Även om utredningen fortfarande pågår, är dessa fakta starka indikationer på att de fyra attackerna var en del av en sofistikerad och samordnad operation som utförts av en aktör med betydande kapacitet, sannolikt en stat", heter det i ett uttalande från Förenade arabemiraten, Saudiarabien och Norge.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons