1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Putin: Vi samarbetar med Wada

Ryska idrottare riskerar att missa OS efter Wadas nya utredning av antidopningsorganisationen Rusada.
President Vladimir Putin bedyrar därför att man samarbetar med den Internationella antidopningsbyrån.
Dopning • Publicerad 10 oktober 2019
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

– Vi samarbetar aktivt med Wada. Vi har uppfyllt de krav som organisationen haft på oss, säger Putin vid en presskonferens i Nizjnij Novgorod.

– Våra idrottare är angelägna om att det försäkras att alla tillkortakommanden kring antidopningsfrågor tillhör det förflutna och att ryska idrottare kan få tävla på lika villkor.

För ett år sedan hävde Internationella antidopningsorganisationen Wada avstängningen av Rusada, med villkoret att man skulle få ta del av den ryska antidopningsorganisationens testdata. Wada har nu funnit brister och oegentligheter i testdatan och har startat en ny utredning kring rysk antidopning.

Häromdagen bekräftade Wada att man fått svar på frågorna som man ställt till de ryska myndigheterna, men kunde inte säga när utredningen kan vara klar. I förlängningen riskerar ryska idrottare att stängas av från OS-deltagande i Tokyo nästa sommar.

Enligt tyska Der Spiegel har Rusada-chefen Jurij Ganus sagt att han tror att tusentals ändringar har gjorts med dopningsdatan i Rusada innan den lämnades till Wada, något som han sedan förnekade i ett uttalande på Rusadas webbplats:

"De som skriver att Rusada ändrat i sin databas har antingen svårt att förstå vad de skriver om, eller ljuger. Båda skälen är lika hemska", menar Ganus.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.