Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pepparsprej mot demonstranter i Hongkong

Tusentals demonstrerade på lördagen i Sheung Shui, vid Hongkongs gräns mot Fastlandskina, i protest mot kinesiska näringsidkare.
Hongkong • Publicerad 13 juli 2019
En polis går till attack mot demonstranter i Hongkong under lördagens protester.
En polis går till attack mot demonstranter i Hongkong under lördagens protester.Foto: Kin Cheung/AP/TT

I området Sheung Shui, som ligger nära gränsen, kan handlare från fastlandet köpa tullfria varor som sedan säljs i Fastlandskina. Bland de tullfria varorna finns apoteksvaror, kosmetika och livsmedel, som handlare köper in i stora mängder.

Sedan Hongkong år 1997 lämnades över från Storbritannien har omkring en miljon fastlandskineser immigrerat, något som orsakat kontroverser och missnöje i en tätbefolkad region med redan höga markpriser. Många anser att de fastlandskinesiska näringsidkarna duckar skatter samtidigt som de driver på inflationen och får bostadspriserna i Sheung Shui att öka kraftigt.

Sammandrabbningar

Annons

– Det är väldigt irriterande. Hyrorna har blivit högre. De andra mindre butikerna och restaurangerna kan inte överleva. Hela regionen har blivit en plats för dem som sysslar med parallellhandel, i stället för lokalinvånarna, sade en demonstrant under lördagens protest.

Många av Sheung Shuis affärer på bottenplan valde att bomma igen då gatorna fylldes av tusentals demonstranter.

Protesterna var inledningsvis lugna, men slutade i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Enligt polisen hade demonstranter kastat föremål och "stormat polisavspärrningar". Demonstranterna anklagade i sin tur polisen för att gått till angrepp utan förvarning samt för övervåld.

Vid klockan 21.30, lokal tid, hade protesterna i huvudsak bedarrat rapporterar brittiska the Guardian.

En inspirationskälla

Demonstrationen i Sheung Shui är inte direkt relaterade till den senaste månadens massprotester i Hongkong, mot ett lagförslag som skulle möjliggöra utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina, men till Guardian säger många av deltagarna att den senaste tidens mobiliseringar har varit en inspirationskälla.

– Vi brukade inte tro att det var lönt att vädra vårt missnöje med lokala frågor, men nu har vi sett att vi är starka om vi är enade, säger en av demonstranterna till tidningen.

Rättad: I tidigare version har en oklar formulering förekommit om det lagförslag som protesterna gäller.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons