1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Preem räknar ner kritiserat utsläpp

Preem håller på att omarbeta sin ansökan om att få bygga ut raffinaderiet vid Lysekil i Bohuslän. Enligt de nya planerna kommer utsläppen av koldioxid från anläggningen att bli betydligt mindre än man tidigare beräknat.
Miljö • Publicerad 14 oktober 2019
Den planerade utbyggnaden av Preemraff vid Lysekil har fått mycket kritik för de planerade utsläppen av koldioxid. Nu gör Preem om sin ansökan och räknar ner utsläppen betydligt. Arkivbild.
Den planerade utbyggnaden av Preemraff vid Lysekil har fått mycket kritik för de planerade utsläppen av koldioxid. Nu gör Preem om sin ansökan och räknar ner utsläppen betydligt. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Det handlar om en minskning från maximalt 3,4 miljoner ton koldioxid per år i Preems ursprungliga ansökan till 2,2 miljoner ton i den nya versionen, uppger P4 Väst.

Det skulle fortfarande vara en ökning från de 1,6 miljoner ton koldioxid som släpptes ut från raffinaderiet 2018 – men en väsentligt mindre ökning. Bland orsakerna till detta nämns att utbyggnaden görs på ett annat sätt, och att Preem planerar använda teknik för att fånga in koldioxid.

Utbyggnaden, som bland annat görs för att bättre ta hand om restprodukten tjockolja, har godkänts av mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Men beslutet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen, dit Preem nu ska inkomma med en svarsskrivelse.

Den beräknade fördubblingen av raffinaderiets koldioxidutsläpp har fått mycket kritik, vilket lett till att regeringen själv vill pröva ärendet. En förhandling ska hållas på vanligt sätt i överdomstolen i början av nästa år, men beslutet tas av regeringen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.