Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Polisskott vid Kuopiodåd utreds inte

Finland • Publicerad 8 oktober 2019
Polisen använde skjutvapen för att stoppa mannen som gick till attack med svärd på en yrkesskola i Kuopio. Arkivbild.
Polisen använde skjutvapen för att stoppa mannen som gick till attack med svärd på en yrkesskola i Kuopio. Arkivbild.Foto: Hannu Rainamo/Lehtikuva via AP/TT

Finska poliser öppnade eld mot den misstänkte gärningsmannen i förra veckans svärdattack vid en yrkesskola i Kuopio. De gjorde det i nödvärn, anser åklagare, som väljer att inte inleda någon förundersökning.

"I situationen har det varit fråga om att hindra en person från att fortsätta att förorsaka direkt och allvarlig fara för annans liv och hälsa", skriver distriktsåklagare Heidi Savurinne i ett pressmeddelande, enligt .

Annons

Polisen använde också elpistol och en polishund för att stoppa mannen. Åklagaren anser att poliserna använde lindrigast möjliga metoder, sett till omständigheterna.

Gärningsmannen uppges ha gått emot poliser med svärd och luftpistol och skadat en polis, varpå en kollega till denne öppnade eld.

En kvinna dödades och nio personer skadades i våldsdådet. Den misstänkte gärningsmannen, en 25-årig elev på skolan, skadades själv och fick inledningsvis intensivvård.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons