Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Påven ber romer om förlåtelse

Rumänien • Publicerad 2 juni 2019
Under ett möte med romer i staden Blaj i Rumänien bad påve Franciskus om förlåtelse för hur folkgruppen behandlats.
Under ett möte med romer i staden Blaj i Rumänien bad påve Franciskus om förlåtelse för hur folkgruppen behandlats.Foto: Andreas Solaro/AP/TT

Påve Franciskus ber romer om ursäkt i katolska kyrkans namn för hur folkgruppen har behandlats genom historien. Under ett möte med en grupp romer i staden Blaj i Rumänien tog påven upp hur folkgruppen har diskriminerats, segregerats och behandlats felaktigt, bland annat av katoliker.

– Jag ber om förlåtelse i kyrkans och Herrens namn för alla gånger i historien som vi har diskriminerat, behandlat er dåligt eller betraktat er med misstänksamhet, sade påven.

Annons

Uttalandet lär öka klyftan ytterligare mellan katolska kyrkan och Italiens vice premiärminister Matteo Salvini, som är ledare för det främlingsfientliga partiet Lega.

Salvini har återkommande hamnat i konflikt med påven i invandringsrelaterade frågor. När påven i maj tog emot en grupp romer i Vatikanen svarade Salvini med att återupprepa sitt löfte om att stänga landets samtliga romska läger.

Romerna utgör Europas största etniska minoritet. Det finns omkring tio-tolv miljoner romer i Europa, varav uppskattningsvis sex miljoner i EU.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons