Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya löften bäddar för von der Leyen

EU-politikernas sommarlov står på spel när EU-parlamentet ska rösta om Ursula von der Leyen som ny bas i Bryssel.
Nya löften från tyskan bäddar för ett ja i omröstningen i Strasbourg.
EU • Publicerad 15 juli 2019
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto.
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Ovissheten har annars varit stor inför tisdagens debatt och omröstning.

Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen kan fortfarande i princip bara räkna in rösterna från den egna partigruppen – kristdemokratiskt konservativa EPP, med svenska M och KD – som givna i jakten på en majoritet.

Annons

Såväl socialdemokratiska S&D som liberala RE har krävt svar och besked på allehanda frågor för att klartecken ska kunna ges.

– Vi ställde krav på klimatpolitiken. Vi ställde krav på sysselsättningspolitiken. Vi ställde krav på mer jämlikhet och jämställdhet, sade svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) efter att ha träffat von der Leyen i onsdags.

Klimat och asyl

Några av svaren har kommit brevledes och tyder på att von der Leyen siktar på att få S&D och RE att göra tummen upp.

Bland annat uppges tyskan nu gå med på att jobba för sänkta koldioxidutsläpp med 55 procent till 2030, i stället för 50 procent som hon lovade i förra veckan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ursula von der Leyen säger sig även stödja tanken på en minimilön för alla, "full flexibilitet" inom EU:s budgetregler och en årlig genomgång av rättsstatsläget i medlemsländerna. Enligt von der Leyen behövs också en "ny inställning för att dela bördorna" i EU:s asylpolitik.

Dessutom säger hon sig vara för att EU-parlamentet skulle få rätt att ta initiativ till ny lagstiftning.

"I vår riktning"

På svenske Fredrick Federley (C), vice ordförande i RE-gruppen, låter det som att ett ja till tyskan nu är på väg.

– Vi har fått svar i vår riktning på de frågor vi hade, säger Federley, även om gruppen fortfarande helst vill se en tydlig skrivning kring vilken roll danska Margrethe Vestager ska spela i kommande kommission.

Samtidigt konstaterar han att de tveksamma inte kan ställa krav på hur mycket liberal eller socialdemokratisk politik som helst av von der Leyen.

– Man måste komma ihåg att det är en EPP-kandidat och då får man en del skit med i bägaren, säger Federley till TT.

Kan skjutas upp

Annons

Tyskan har redan tidigare fått nej från den miljöpartistiska partigruppen De gröna/EFA och vänstergruppen GUE/NGL.

Nej väntar sannolikt även från ytterhögerns partigrupp ID, medan EU-skeptiskt konservativa ECR – där bland andra SD ingår – är mer splittrat mellan för och emot.

Om von der Leyen röstas ned måste EU:s stats- och regeringschefer kallas in till ett nytt toppmöte och lämna ett nytt förslag till EU-parlamentet, inom en månad.

Ytterligare ett alternativ är att helt enkelt skjuta upp tisdagens omröstning till i september för att ge både von der Leyen och parlamentet mer tid på sig.

Oavsett hur det går meddelar hon i alla fall själv via Twitter att hon nu lämnar sin post som försvarsminister i Tyskland.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons