Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Över 70 bekräftat döda efter förlisning

Minst 72 personer omkom i förra veckans förlisning då en migrantbåt på väg mot Europa kapsejsade utanför Tunisiens kust. Därmed är katastrofen en av de dödligaste på Medelhavet under senare år.
Medelhavet • Publicerad 12 juli 2019
Vrak av migrantbåtar vid Tunisiens kust. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Vrak av migrantbåtar vid Tunisiens kust. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Tunisiska Röda Halvmånen bekräftar att 72 migranter nu har bekräftats döda efter förra veckans förlisning.

Båten avgick från den libyska kuststaden Zuwara, väster om Tripoli, den 4 juli, men kom inte längre än drygt 100 kilometer innan den kapsejsade utanför tunisiska Zarzis, skriver Reuters.

Annons

Vid avgång befann sig 86 passagerare ombord. Bara tre har konstaterats vara vid liv, efter att ha räddats av tunisiska fiskare, vilket gör att antalet döda kan stiga ytterligare. Samtliga migranter kom enligt Röda halvmånen från afrikanska länder söder om Sahara.

Uppblåsbara gummiflottar

Katastrofen är en av de dödligaste på Medelhavet under senare år. Den 3 oktober 2013 omkom 366 migranter när deras båt sjönk utanför den italienska ön Lampedusa. I april 2015 år slogs ett dystert rekord när över 800 migranter miste livet utanför Libyens kust i den dödligaste förlisningen på Medelhavet någonsin.

De senaste åren har liknande siffror varit ovanliga, en konsekvens av att allt fler migranter gör färden i uppblåsbara gummiflottar i stället för större träbåtar. Gummiflottarna tar färre passagerare men är i gengäld mindre sjödugliga.

Tusentals har drunknat

De senaste åren har tusentals människor drunknat då de försökt ta sig över Medelhavet till Europa, ofta i överlastade och icke sjödugliga båtar. I anslutning till förlisningen den 4 juli uppmanade FN:s flyktingorgan UNHCR omvärlden att agera.

"Ingen riskerar sitt eget och sina familjers liv på de här desperata båtresorna om de inte känner att de inte har några andra alternativ. Vi måste ge människor meningsfulla alternativ som hindrar att dem från att behöva kliva ombord på en båt till att börja med", sade Vincent Cochetel, FN-organets särskilde sändebud för Medelhavet, i ett uttalande.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons