Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Omstritt ryskt luftvärn på plats i Turkiet

Turkiet • Publicerad 12 juli 2019
Det ryska luftvärnssystemet S-400 förevisas under en repetition inför en militärparad i Moskva i maj i år. Arkivbild.
Det ryska luftvärnssystemet S-400 förevisas under en repetition inför en militärparad i Moskva i maj i år. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Den första leveransen av det ryska luftvärnssystemet S-400 har anlänt till Turkiet, enligt försvarsdepartementet i Ankara. Fler leveranser väntas de kommande dagarna.

Natolandet Turkiets köp av ett ryskt luftvärn har rört upp starka känslor i den västliga försvarsalliansen, och USA har hotat med att riva upp ett löfte om att låta Turkiet köpa det toppmoderna amerikanska smygarflygplanet F-35, som redan har börjat levereras. S-400 anses inte vara kompatibelt med Natos standard och köpet har väckt farhågor om att tekniska hemligheter kring F-35 ska läcka till Moskva.

Annons

– Vi är bekymrade över de möjliga konsekvenserna av Turkiets beslut att anförskaffa S-400-systemet, säger en Natotalesperson.

USA:s president Donald Trump har intagit en något oklar hållning till den turkisk-ryska vapenaffären. Dels har han konstaterat att den är ett problem och att "det är inte bra", dels har han anklagat andra för att behandla Turkiet orättvist.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons