Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ökat tryck på uppgörelse om migration

Italien och Malta trycker på för att få till en EU-uppgörelse kring de migranter och flyktingar som plockas upp på Medelhavet.
Kanske kan en middag i Helsingfors leda till enighet.
EU • Publicerad 15 juli 2019
Margot Wallström på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.
Margot Wallström på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Asyl- och migrationsläget är egentligen en fråga för EU:s inrikes- och justitieministrar, men hamnade även på utrikesministrarnas bord när Margot Wallström (S) och hennes kollegor möttes i Bryssel på måndagen.

Fast de bollade bara frågan vidare.

Annons

– Det här är inte utrikesministrarnas bord, men det finns en stark vilja från utrikesministrarna om att se framsteg om det här, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på sin presskonferens efteråt.

Frågan får nu extra tyngd vid veckans informella inrikes- och justitieministermöte i Helsingfors dit ansvariga ministrar kallas redan på onsdag kväll för en middag med migration på menyn.

Margot Wallström konstaterar att Sverige sedan länge tryckt på för att EU-länderna gemensamt måste ta hand om de flyktingar och migranter som tas emot i ankomstländer som Italien och Grekland – något som framför allt länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien häftigt motsatt sig.

– Vi kan ju understryka än en gång hur viktigt det är med ett gemensamt ansvarstagande för hela den här frågan. Det har ju vi hävdat hela tiden, säger utrikesministern i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons