Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ökat sug efter att hyra privatbostäder

Antalet gäster som hyr bostad via uthyrningsplattformen Airbnb i Sverige växer så det knakar. Samtidigt har fortfarande många uthyrare dålig koll på vilka skatteregler som gäller.
Ekonomi • Publicerad 3 juli 2019
Uthyrning via tjänster som Airbnb kan ge extra klirr i kassan. Men vet man inte vilka regler som gäller riskerar man åka på en skattesmäll. Arkivbild.
Uthyrning via tjänster som Airbnb kan ge extra klirr i kassan. Men vet man inte vilka regler som gäller riskerar man åka på en skattesmäll. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Totalt hade de olika Airbnb-boendena i Sverige 650 000 gäster under 2018, mot 490 000 året före, visar siffror från bolaget. En ökning med drygt 30 procent.

Med anledning av den nya uthyrningsformen har Skatteverket de senaste åren bedrivit en särskild insats mot uthyrare som använder tjänsterna, för att på så vis komma åt personer som undviker att redovisa sina uthyrningsintäkter. Tjänar man mer än 40 000 kronor på uthyrningen ska pengarna beskattas med 30 procent.

Miljoner i skatt

Annons

Och insatsen har gett resultat, enligt Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket.

– Jag skulle uppskatta att vi hade uppemot 600 fall mellan hösten 2016 och hösten 2018 där vi noterade felaktigheter i redovisningen, säger han.

Totalt handlar det om miljoner i höjd skatt som uthyrare fått betala via nya omprövningsbeslut.

– Det handlar både om folk som inte känt till reglerna men också fall där man helt enkelt avsiktligt försökt undkomma skatt, säger Henrik Kisterud.

Men framöver kommer den särskilda insatsen mot uthyrare som använder Airbnb och liknande tjänster att trappas ned.

– Tanken från början var att ha en riktad insats under ett par år. Det handlar om vart pengarna inom myndigheten ska prioriteras, säger Kisterud.

Komma till rätta

I stället hoppas han på en framtida dialog med företagen som förmedlar uthyrningen för att komma till rätta med fusket.

– Det finns en ambition om att få företagen att hjälpa till mer. Till exempel genom att uppgifter om uthyrning förmedlas direkt från plattformen till oss. Men där är vi inte i dagsläget, säger Kisterud.

TT: Vad riskerar den som struntar i att redovisa hyresintäkter på över 40 000 kronor?

– Den som betalat för lite i skatt får ett nytt skattebeslut, och kan också få skattetillägg på 40 procent av skatten man inte betalat. I vissa fall kan det även klassas som skattebrott, men då ska det handla om grova belopp.

Rättelse: I en tidigare version innehöll faktarutan en felaktig uppgift om när moms ska betalas.

Filip Joelsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons