1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Inflationen prickar Riksbankens prognos

Inflationen i september var exakt så hög som Riksbanken hade räknat med. Den var något högre än vad många andra bedömare hade spått. Kronan stärktes efter beskedet om inflationen.
Ekonomi • Publicerad 10 oktober 2019
Stefan Ingves, chef för Riksbanken vars mål är att inflationen ska uppgå till 2 procent. Arkivbild.
Stefan Ingves, chef för Riksbanken vars mål är att inflationen ska uppgå till 2 procent. Arkivbild.Foto: Karin Wesslén/TT

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i september 1,3 procent, vilket är samma nivå som i augusti. Månadsförändringen var 0,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Inflationen var något högre än vad många bedömare hade väntat och i linje med Riksbankens prognos.

– Men det är fortfarande en utmaning för Riksbanken att nå inflationsmålet på omkring 2,0 procent, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea till TT.

Ingen höjning

Den senaste inflationssiffran hänger till stor del samman med den inhemska ekonomin.

– Det är något som Riksbanken säkert välkomnar, säger Torbjörn Isaksson.

Han tror inte att Riksbanken kommer att kunna höja räntan som den har föresatt sig.

– Nej, Riksbanken har mycket motvind. Den svagare ekonomin framöver gör det mycket osannolikt att Riksbanken höjer räntan. Det är helt enkelt inte läge att höja räntan, säger Torbjörn Isaksson.

Ekonomer hade i genomsnitt räknat med en inflationstakt på 1,2 procent och en ökning mellan månaderna på 0,3 procent, enligt Reuters enkät.

På väg nedåt

John Hassler, professor på Institutet för internationell ekonomi på Stockholms universitet, säger till TT att det nu finns en svag tendens att inflationsförväntningarna är på väg nedåt.

– Detta talar emot att Riksbanken ska höja räntan nästa år. Det troliga är att vi får behålla en mycket låg ränta under överskådlig framtid. Det är besvärligt för Riksbanken att inflationsförväntningarna är låga, nu när konjunkturen vänder nedåt, säger John Hassler.

Kronan stärktes efter inflationsbeskedet. Men under lång tid har den svenska kronan varit svag. John Hassler säger att kronan rör sig uppåt och nedåt på ett sätt som är svårt att förutsäga.

– Det är ett pris som vi får betala för att vi inte har euron som valuta. Men kronans rörelser har å andra sidan inte skadat den svenska ekonomin särskilt mycket, säger John Hassler.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Stärkt krona

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i september till 1,5 procent, jämfört med 1,4 procent månaden före. Månadsförändringen var 0,5 procent.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.

Statistiken fick omedelbart kronan att stärkas jämfört med tidigare under dagen. Klockan 10.20 kostade en euro 10:87 kronor och en dollar 9:87 kronor. Det är fem respektive åtta öre billigare jämfört med onsdagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.