1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fortsatt hög skredrisk i Kungälv

Det råder fortfarande en hög skredrisk i Lökeberg utanför Kungälv. Avspärrningarna kommer att hållas kvar åtminstone till fredagen.
Skredområdet i Lökeberg utanför Kungälv, dagen efter raset.
Foto: Adam Ihse/TT

Räddningstjänsten och SGI (Statens geotekniska institut) var under torsdagen på plats i skredområdet i Lökeberg. Det visade sig att ytterligare, mindre, skred har inträffat sedan onsdagsmorgonens stora skred. Det har bland annat gjort att avspärrningarna fått utökas något.

– Det var en avspärrning som hade hamnat rätt nära kanten, så vi har flyttat bak den lite under dagen, säger Anna Kylén på räddningstjänsten i Kungälv.

Enligt torsdagens undersökningar är området fortfarande instabilt. Det gör att avspärrningarna kommer att vara kvar minst ett dygn till.

– Det är fortfarande aktivitet på platsen, så det finns risk för fler skred. Det är oerhört viktigt att allmänheten respekterar avspärrningarna.

Inga personskador

Anna Kylén var en av dem som var på plats i rasområdet under dagen.

– Det såg ut ungefär som man kunde förvänta sig efter att ha sett bilderna. Det är stora lermassor som har flyttat på sig, säger hon.

– Lermassorna har sedan på något sätt tryckt upp havsbottnen på andra sidan vägen.

Enligt SGI var det cirka 150 gånger 200 meter av lermassor som på onsdagsförmiddagen gled ut i havet. Skredet inträffade i samband med ett byggnadsarbete och flera personer tvingades fly för att inte dras med. Ingen skadades.

Maskiner kvar

Efter det stora skredet har flera mindre skred inträffat i utkanten av det drabbade området. Det gör att fordon och maskiner från byggarbetet står kvar i riskområdet. Räddningstjänsten har därför bland annat lagt ut en barriär i vattnet, för att skydda för eventuella bränsleläckor.

– Vi har inte vågat släppa in någon för att hämta ut fordonen. Dels är vägen inte farbar, dels med tanke på skredrisken, säger Anna Kylén.

– Men vi har lagt ut en barriär för att förebygga, om det skulle hända något.

Vad som orsakade skredet är ännu inte helt klarlagt. Enligt SGI kan det bero på byggnadsarbetet, men också på regn eller en kombination av olika faktorer.

Läs mer

Brott

Pizzeriaägare misstänks för brott

Kan behöva betala avgift på tiotusentals kronor

Sport

OIK värvar från Halmstad

Forward in i truppen – med rötter från Olofström

Bostad

Bostad: Priserna i Blekinge stiger mest i landet

”Sommarens bostadsmarknad blir mer aktiv än vanligt”

Bostäder

Kritik mot att 400 nya bostäder bara blev 170

”Ett politiskt misslyckande”

Karlshamn

Trafik: Olycka – mindre fordon kört omkull

En person fört med ambulans till sjukhuset

Färgglada bänkar

Bänkade: Här välkomnas turisterna med glada tillrop

Färgglada bänkar och hjärtan en del av sommarsatsningen