Nio mål av Wikblad – så spelas slutspelet

Bandy Artikeln publicerades
Edsbyn slutade som seriesegrare i elitserien. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Edsbyn slutade som seriesegrare i elitserien. Arkivbild.

Oscar Wikblad avslutade elitserien i bandy på bästa sätt.

22-åringen gjorde nio mål (!) när Edsbyn i den sista omgången körde över Vetlanda med 13–3 på bortais.

Efteråt valde topplagen sina slutspelsmotståndare.

Vissa skulle vara glada över att bara någon enstaka gång bli noterad för ett hattrick i elitserien i bandy.

Oscar Wikblad? Han lyckades med det tre gånger om i en och samma match.

Anfallaren visade vägen för Edsbyn med två snabba mål borta mot Vetlanda och hade ökat på till både 5–1 och 6–1 före halvtidsvilan.

Wikblad var dock långtifrån nöjd med det och hade bara tre minuter och 45 sekunder in i den andra halvleken levererat ytterligare tre fullträffar.

"Sjuk utdelning"

Efter det fick två mål till räcka för Wikblad som avslutade sin målskörd med att öka på till 10–1 och 11–1 – och vann därmed skytteligan på totalt 49 mål – i matchen som Edsbyn vann med 13–3.

– Det var mycket i dag, herregud. Det är kanske bara en gång i livet det händer, säger skytteligavinnaren till Bandypuls och tillägger:

– Jag är tagen, jag vet inte vad jag ska säga. Det small till i början och sedan rullade det på. Fram till kanske 60:e minuten så gick allt in, det var en sjuk utdelning.

Krossen innebar ett fint slut på seriespelet för Edsbyn som slutar etta i tabellen.

Största segern för dagen stod dock ett annat topplag för. Tvåan Villa Lidköping förnedrade den klara jumbon Åby/Tjureda med 18–3.

Stockholmsderby i åttondelen

Och nästa vecka börjar allvaret.

SM-slutspelet inleds med åttondelsfinaler på tisdag – och redan då bjuds vi på ett stekhett möte.

AIK, som föll med 3–6 mot Västerås i grundseriens sista match, slutar sjua i elitserien och får därmed möta tabelltian och lokalrivalen Hammarby, som å sin sida föll på söndagen mot Broberg med 3–5.

I den andra åttondelsfinalen möts åttan IFK Motala och nian Vetlanda.

Senare på söndagen avslöjade topplagens tränare, i Radiosportens direktsändning, vilka de valde att möta i nästa helgs kvartsfinal.

Serievinnaren Edsbyns val föll på vinnaren mellan Motala och Vetlanda.

– Vi kände att vi vill möta ett lag som har spelat två matcher i veckan och som har haft hög belastning när vi drar i gång på lördag, säger tränaren Magnus Olsson i sin motivering.

För Villa Lidköpings del föll valet på segraren mellan AIK och Hammarby medan Sandviken valde att möta Broberg. Det innebär att Västerås och Bollnäs ställs mot varandra i den fjärde kvartsfinalen.

Åttondelsfinalerna avgörs i dubbelmöten på tisdag och torsdag och kvartsfinalerna spelas i bäst av fem med start på lördag kommande helg.

Fakta

Fakta: Så spelas herrarnas SM-slutspel i bandy

Åttondelsfinaler (tisdag och torsdag): Hammarby–AIK, Motala–Vetlanda.

Kvartsfinaler (med start lördag): Edsbyn–Vetlanda/Motala, Sandviken–Broberg, Villa Lidköping–AIK/Hammarby, Västerås–Bollnäs.

Visa mer...