Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Netanyahu varnar Iran: Vårt flygvapen når er

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnar Iran för att landet är inom räckhåll för det mycket avancerade israeliska flygvapnet.
Teheran å sin sida varnar för att amerikanska militärbaser är inom räckhåll för iranska robotar.
Israel • Publicerad 9 juli 2019
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu när han i december 2016 inspekterade ett nylevererat stridsflygplan av typen F-35.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu när han i december 2016 inspekterade ett nylevererat stridsflygplan av typen F-35.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

– Iran har nyligen hotat med Israels förstörelse, sade Netanyahu enligt ett inlägg på Youtube när han inspekterade ett förband med det hypermoderna amerikanska smygarflygplanet F-35 på en israelisk flygbas.

– Det (Iran) bör minnas är att dessa plan kan nå överallt i Mellanöstern, däribland Iran, och definitivt Syrien, fortsatte han.

Annons

De militära spänningarna mellan Iran och USA har nått nya nivåer under senare tid.

"Medvetna om konsekvenser"

En befälhavare inom det iranska revolutionsgardet, en gren av landets försvarsmakt, säger till nyhetsbyrån Tasnim att amerikanska militärbaser befinner sig inom räckhåll för iranska robotar.

– Våra robotar kommer att förstöra deras hangarfartyg om de begår ett misstag, säger Hossein Nejat och tillägger:

– Amerikaner är mycket väl medvetna om konsekvenserna av en militär konfrontation med Iran.

I förra veckan rapporterade den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Mehr att en ledande parlamentariker i Teheran hotat med att Israel kommer att förstöras på en halvtimme om USA attackerar Iran.

Angrepp i Syrien

Men även tidigare har höga iranska politiker hotat att förstöra Israel.

Israel har sagt att alla åtgärder hålls öppna för att förhindra att Iran skaffar kärnvapen, och har de senaste åren utfört flera flygattacker mot Syrien – även mot konventionella iranska militära mål i landet.

Iran har förutom med Syriens regim väl utvecklade kontakter med Hizbollahmilisen i södra Libanon norr om Israel men också med islamiströrelsen Hamas i Gazaremsan, som har gräns med Israel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons