Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mulla Krekar dömd till tolv års fängelse

Italien • Publicerad 15 juli 2019
Mulla Krekar, här i en norsk tingsrätt 2016, har dömts till tolv års fängelse i Italien. Arkivbild.
Mulla Krekar, här i en norsk tingsrätt 2016, har dömts till tolv års fängelse i Italien. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

En italiensk domstol har dömt den Norgebaserade islamisten mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentligen heter, till tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott, uppger italienska Rai.

Samtidigt dömdes fem andra åtalade till mellan 7,5 och nio års fängelse.

Annons

Krekar greps i november 2015 i Norge, i ett internationellt tillslag koordinerat av italiensk polis. Italienska utredare pekade ut honom som ledare för den kurdiska fundamentalistgruppen Rawti Shax med kopplingar till Islamiska staten. Rättegången har sedan dess skjutits upp ett flertal gånger.

I en intervju med NRK riktar Krekars advokat Brynjar Meling hård kritik mot domen, som han avser att överklaga.

– Mulla Krekar har inte fått möjlighet att lägga fram bevisning, att förklara sig eller fått kommunicera med sin advokat. Italien framstår som en bananrepublik, säger Meling.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons