Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

MP vill inte ha slopad straffrabatt

Miljöpartiet säger nej till att slopa den så kallade straffrabatten.
Justitieminister Morgan Johansson (S) kan tänka sig att snäva in förslaget.
Politik • Publicerad 14 juni 2019
Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling. Arkivbild.
Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

En utredning har föreslagit att den så kallade straffrabatten för yngre kriminella slopas. Socialdemokraterna vill göra det, men regeringspartnern Miljöpartiet säger alltså nej, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Miljöpartiet ser ju, i likhet med exempelvis remissinstanser som Kriminalvården, Säpo och Brottsförebyggande rådet, att det här förslaget innebär stora risker, och vi vill därför inte att man går vidare med det, säger partiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling till Ekot.

Ökad risk

Annons

MP anser att längre fängelsestraff för unga ökar risken för en kriminell identitet, ett utvidgat kriminellt kontaktnät och radikalisering.

Därmed har en spricka uppstått inom regeringen – Socialdemokraterna gick till val på slopad straffrabatt, och justitieminister Morgan Johansson (S) har för avsikt att lägga en sådan proposition.

– Vi kommer naturligtvis att få diskutera det här vidare. Utredningens förslag ligger på bordet och vi har fått remissynpunkter. Jag tycker att det finns starka skäl för att gå i den här riktningen. Vi har 20-åringar som begår råa mord och andra mycket grova brott, och som är långt in i grov kriminalitet. Vi behöver verktyg för att hantera det, säger Morgan Johansson till TT.

Snävare förslag

Utredningens förslag omfattar alla typer av brott som unga begår. Morgan Johansson öppnar nu för att snäva in förslaget. De kritiska remissinstanserna har bland annat skjutit in sig på att förslaget skulle gälla alla typer av brott som begås av unga.

– Jag har ingen ambition att göra mer än vad vi behöver göra, utan vad vi ska göra i så fall är att försöka inrikta det på grov, organiserad kriminalitet, säger Johansson.

Straffrabatten innebär i dag att personer som är 18–21 år får reducerat straff på grund av sin ålder.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons