Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Möte i Sverige i dag om IS-tribunal

Sverige vill ha en särskild internationell domstol som ska pröva brott begångna av terrorrörelsen Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak. Även andra misstänkta krigsbrottslingar ska kunna ställas inför rätta i en sådan domstol.
Terrorism • Publicerad 3 juni 2019
En internationell tribunal är tänkt som ett komplement till lokala domstolar. Här syns en domstol i Iraks huvudstad Bagdad. Arkivbild.
En internationell tribunal är tänkt som ett komplement till lokala domstolar. Här syns en domstol i Iraks huvudstad Bagdad. Arkivbild.Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Under måndag hålls ett tjänstemannamöte i Stockholm, med Damberg som värd, där elva länder och FN-organet Unitad diskuterar möjligheten att inrätta en sådan tribunal.

Mötet samlar experter från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Österrike, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Schweiz, Frankrike och Storbritannien.

Annons

Unitad har till uppgift att stödja nationella försök att ställa IS-företrädare till svars. FN-organet samlar bevis för misstänkta krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord begångna av IS i Irak.

Ska ligga i regionen

Den svenska hållningen är att den eventuellt inrättade tribunalen ska gälla alla handlingar begångna av alla stridförande parter i Syrien och Irak – inte bara IS.

Damberg medger samtidigt att det sannolikt skulle bli politiskt komplicerat att exempelvis försöka ställa den syriska regimen inför rätta, särskilt med tanke på att Rysslands stödjer president Bashar al-Assad.

Sverige förordar att tribunalen, eller något slags internationell mekanism, ska förläggas i regionen.

– Närheten till vittnen och bevis underlättas, säger Damberg i samband med en pressträff på måndagen.

Konferens i New York

Experter i Stockholm fortsätter mötet under måndagen. På fredag ska Damberg i anslutning till ett EU-möte i Luxemburg presentera vad mötet kom fram till inför ministerkollegor.

I september, i samband med att FN:s generalförsamling samlas, kommer Nederländerna att kalla till en ministerkonferens i New York där frågan om en tribunal ska drivas vidare.

Lars Pedersen/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons