Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Storseger för Moon-sidan i Sydkorea

President Moon Jae-Ins Demokratiska partiet – vars hantering av landets coronautbrott lett till ett uppsving i opinionen – tog hem egen majoritet i Sydkoreas parlamentsval.
Sydkorea • Publicerad 16 april 2020
Sydkoreanska valarbetare sorterar röster efter parlamentsvalet.
Sydkoreanska valarbetare sorterar röster efter parlamentsvalet.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Sydkoreanerna gick till valurnorna mitt under coronapandemin, och när rösterna nu är räknade visar resultatet att den sittande regeringen stärkts av krisen.

Demokratiska partiet plockar 163 av 300 stolar i parlamentet. Dessutom kniper systerpartiet ytterligare 17 platser. Det är en stor framgång för Demokratiska partiet, som brukar beskrivas som vänstersidan i sydkoreansk politik, och i det senast valet 2016 tog 120 mandat.

Annons

Trots att pandemin ledde till speciella arrangemang kring vallokalerna, där alla tvingades bära ansiktsskydd och plasthandskar, köa med minst en meters mellanrum och få sin kroppstemperatur kontrollerad, blev valdeltagandet relativt högt. Drygt 66 procent lade sin röst, den högsta siffran i ett parlamentsval sedan 1992.

Scenförändringen är därmed stor på bara några månader. Så sent som i februari innebar coronavirusets framfart i Sydkorea att Moons popularitet dalade rejält. Men efter krafttag mot spridningen framhålls nu landet som ett gott exempel över hela världen, en bild som Demokratiska partiet alltså uppenbarligen stärkts av.

Sydkorea har även exporterat testutrustning till minst 20 länder.

Segern innebär att Moon antagligen får större handlingsutrymme än presidenter normalt har mot slutet av mandatperioden.

– Det borde ge hans regering större kraft framåt, säger statsvetaren Andrew Yeo vid Catholic University of America i Washington.

Moon har varit president sedan 2017. Hans mandatperiod tar slut om två år och han kan inte väljas om.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons