Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Moln av nyckelpigor syns på satellitbilder

Hungriga nyckelpigor i jakt på föda har intagit södra Kalifornien i så stora mängder att de syns på satellitbilder. Svärmen som koncentrerats runt staden Hesperia öster om Los Angeles mäter 13 gånger 13 mil.
USA • Publicerad 7 juni 2019
Svärmen syns som en stor böljande massa på satellitbilderna.
Svärmen syns som en stor böljande massa på satellitbilderna.Foto: National Weather Service/AP/TT

Vädermyndigheten NWS har lagt upp ett filmklipp på där man ser nyckelpigorna som en stor böljande massa.

Det är lite oklart vad som fått nyckelpigorna att samlas i så enorma mängder. De brukar övervintra i bergsområdena och sedan flytta när det blir varmare.

Annons

– Nyckelpigor övervintrar i stora grupper. Men då pratar vi om tusentals individer och inte tiotals miljoner, säger James Cornett, forskare som skrivit flera böcker om ökenekologi, till .

Han tillägger att nyckelpigor inte borde kunna flyga tillräckligt högt för att synas på satellitbilder eftersom deras vingar är för tunga. De brukar inte heller röra sig över så stora områden som bilderna från NWS visar.

Enligt Mikael Sörensson, entomolog vid Lunds universitet, är fenomenet med insektssvärmar som syns på radar inget nytt.

– Radarn är så finkalibrerad i dag att man kan se större svärmar. Men jag vågar nog påstå att jag aldrig har hört talas om en så här stor svärm av nyckelpigor tidigare, säger han.

Fenomenet nyckelpigesvärmar förekommer även i Sverige då och då. Finns det gott om bladlöss finns det i regel också gott om nyckelpigor.

– Och när dessa letar nya jaktmarker eller en plats att övervintra på så bildas de här svärmarna. I Skåne har jag själv bevittnat hur stränder blir helt röda av nyckelpigor som ramlat ned i vattnet och sköljts i land, säger han.

TT: Finns det någon risk att svärmen från Kalifornien tar sig hela vägen hit?

– Nej, det ser jag som högst osannolikt, säger Mikael Sörensson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons