Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Misstänkt flyktingsmugglare släpps fri

Den eritrean som greps 2016 är inte den ökände människosmugglaren "Generalen", som han misstänktes vara, enligt italiensk domstol.
Däremot döms mannen till fem års fängelse för andra brott.
Italien • Publicerad 12 juli 2019
Medhanie Tesfamariam Berhe har under hela rättegången hävdat att polisen gripit fel man och att han inte är den ökände människosmugglaren Generalen. Detta bekräftades av den italienska domstolen, som beslutade att mannen skulle släppas fri.
Medhanie Tesfamariam Berhe har under hela rättegången hävdat att polisen gripit fel man och att han inte är den ökände människosmugglaren Generalen. Detta bekräftades av den italienska domstolen, som beslutade att mannen skulle släppas fri.Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE

Mannen som misstänktes vara människosmugglaren Medhanie Yehdego Mered, kallad "Generalen", greps i Sudans huvudstad Khartoum 2016 och utlämnades till Italien. Kort efter gripandet dök det upp larm om att operationen kanske begått ett stort misstag och gripit fel man. Något som nu bekräftas av domstolen i Palermo.

– Det var ett fall av misstagen identitet. Den fängslade mannen greps på felaktiga grunder, sade domaren Alfredo Montalto enligt .

Släpps fri

Annons

Den eritreanske mannen, som heter Medhanie Tesfamariam Berhe, döms dock till fem års fängelse och 100 000 euro i böter för medhjälp till illegal immigration. Men då han redan har suttit fängslad i Italien i tre år beslutade domaren att mannen ska försättas på fri fot.

– Vi har haft en lång rättegång medan en farlig människosmugglare har varit fri att begå fler brott, säger mannens advokat Michele Calantropo till TT.

Enligt honom blev hans klient överlycklig när domen förkunnades och det stod klart att han skulle släppas från fängelset. Men att han döms för medhjälp till illegal immigration är Calantropo inte nöjd med.

– Jag kommer att överklaga domen, säger han.

Chefsåklagare Francesco Lo Voi uppger att han å sin sida kommer att avvakta med beslut om överklagan tills han har tagit del av domstolens fulla resonemang.

– Rätten har slagit fast att den här mannen är en människosmugglare, säger Francesco Lo Voi, enligt Reuters.

Svensk polis inblandad

När Medhanie Tesfamariam Berhe greps 2016 gjorde Italienska och brittiska myndigheter en stor affär av att gemensamt ha fångat en av världens mest eftersökta människosmugglare. Närmast omgående kom dock larm om att man gripit fel person.

Italienarna och britterna kom Medhanie Tesfamariam Berhe på spåren med hjälp av svensk polis. Under sin spaning på en av Generalens anhöriga i Sverige kom de över ett sudanesiskt telefonnummer som de lämnade vidare till Italien och som tolkades som numret till Generalen. I själva verket gick det till Medhanie Tesfamariam Berhe.

"Rättsskandal"

Trots uppgifter från journalister och försvaret – som dna-prov, röstanalyser och vittnesmål – som bekräftade hans oskuld, höll åklagaren fast vid att den gripne mannen var den ökände Generalen och yrkade på 14 års fängelse.

– Att han anklagats för att vara Generalen i flera år och att åklagaren med Europa i ryggen drivit detta så hårt är inget annat än en stor rättsskandal, säger journalisten Ali Fegan till TT.

Annons

Han arbetade med SVT-programmet Uppdrag gransknings belysning av fallet 2018. Då presenterades uppgifter om att den verklige Generalen hade setts i frihet i Uganda. De hade också vittnesmål från en lång rad personer, både "Generalens" familjemedlemmar och migranter som smugglats av honom, som uppgav att fel man gripits.

Medhanie Tesfamariam Berhe har nu släppts ur fängelset där han suttit i över tre år. Enligt hans advokat söker han nu asyl i Italien.

Moa Kärnstrand/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons