Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA: Iran bakom fartygsattacker i Omanbukten

USA pekar ut Iran som skyldigt till dagens attacker på två oljetankrar i Omanbukten. Händelserna inträffar knappa månaden efter att fyra oljetankrar saboterades i regionen och höjer konfliktnivån mellan dess storspelare ytterligare.
Förenade arabemiraten • Publicerad 13 juni 2019
En norskägd oljetanker i lågor efter en misstänkt attack.
En norskägd oljetanker i lågor efter en misstänkt attack.Foto: Isna/AP/TT

Händelsen inträffade mitt i Omanbukten mellan Förenade arabemiraten och Iran. Omständigheterna är fortfarande oklara men två oljetankrar har skadats. Den ena är norskägd och enligt Norges sjöfartsmyndighet inträffade tre explosioner ombord vilket satte fartyget i brand och orsakade hål i skrovet.

23 besättningsmän har evakuerats, varav en ska vara lindrigt skadad. Norska VG uppger att besättningsmännen i huvudsak kommer från Ryssland, Georgien och Filippinerna.

Annons

En timme efter att den norska tankern slagit larm skickade ett japanskt fartyg signaler om sjönöd. Någonting ska ha orsakat ett hål i skrovet strax ovanför vattenytan, enligt ett uttalande från fartygets ägare som hänvisar till. Alla 21 besättningsmän befinner sig i trygghet och fartyget riskerar inte att sjunka.

Enligt iranska uppgifter fraktade det norska fartyget etanol från Qatar till Taiwan medan det japanska fraktade metanol från Saudiarabien till Singapore. Iransk statsmedia uppgav också att landet undsatt totalt 44 besättningsmän från de bägge fartygen.

Det globala oljepriset steg med fyra procent omedelbart efter attackerna.

USA anklagar Iran

USA:s utrikesminister Mike Pompeo anklagar Iran för att ligga bakom angreppen.

– Det är USA:s bedömning att den Islamiska republiken Iran är ansvarig för attackerna som inträffade i Omanbukten i dag, säger han enligt CNN.

Iran förnekar emellertid all inblandning.

"Suspekta är det minsta man kan kalla morgonens händelser", skriver Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif på Twitter och syftar på att attacken mot det japanska fartyget skedde samtidigt som Japans premiärminister Shinzo Abe är på statsbesök i Iran.

"Undvik upptrappning"

EU fördömer attackerna.

– Regionen behöver inte mer instabilitet och spänningar. Därför uppmanar vi till återhållsamhet för att undvika en upptrappning, säger en talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini enligt nyhetsbyrån AFP.

På USA:s begäran blixtinkallas nu säkerhetsrådet för att bakom lyckta dörrar. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres fördömde attackerna men uppmanade också till lugn.

Annons

– Vi måste etablera fakta, sade generalsekreteraren enligt Reuters.

Guterres tydliggjorde också att han oroas över den senaste tidens upptrappning.

– Om det finns någonting världen inte har råd med så är det en större konflikt i regionen kring Persiska viken.

Fler fartygssabotage

För en månad sedan var fyra fartyg, varav ett norskägt, inblandade i en liknande händelse i området, vilket har lett till ett höjt tonläge mellan framför allt USA och Iran. Sedan dess har anklagelserna haglat mellan regionens politiska storspelare.

I flera uttalanden har John Bolton, den amerikanske presidenten Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare, anklagat Iran för att ligga bakom sabotagen. Iran har konsekvent avvisat anklagelserna.

Sabotagen utfördes troligen av en stat, fastslog en rapport från Förenade arabemiraten som förra veckan överlämnades till FN:s säkerhetsråd. Enligt rapporten, som inte pekade ut Iran, var det "mycket troligt" att sabotagen utförts genom magnetiska minor på fartygens skrov.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons