Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Våldsamt efter massprotest i Hongkong

Hundratusentals människor marscherade i Hongkong i den största demonstrationen på många år – mot utlämning av brottsmisstänkta personer till Fastlandskina.
Efter en fredlig markering uppstod drabbningar när polisen försökte skingra människor utanför parlamentet.
Hongkong • Publicerad 9 juni 2019
Över en miljon människor uppges ha deltagit i demonstrationerna i Hongkong.
Över en miljon människor uppges ha deltagit i demonstrationerna i Hongkong.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Demonstrationen var den största sedan Hongkong lämnades över till Kina för 22 år sedan.

– 1 030 000 personer är på plats i dagens marsch, utropade en av organisatörerna när folkmassan nått parlamentsbyggnaden i Hongkong, varpå jubel utbröt.

Annons

Uppslutningen syftar till att sätta press på Carrie Lam, högsta politiska ledare i det i hög grad självstyrande området, och hennes uppbackare i Peking.

"Utlämna dig själv"

Flera av stadens största gator fylldes av en flera kilometer lång människomassa, som bevakades av några tusental poliser. Polisen, som historiskt har angett mycket lägre deltagarantal i protester än organisatörer, hävdar att det som mest var runt 240 000 människor på plats.

– Jag kom hit för att kämpa, säger Lai, en rullstolsburen 78-årig demonstrant, till Reuters.

På skyltar i folkmassan syntes budskap som "Utlämna dig själv, Carrie".

– Regeringen kan inte ignorera detta antal människor. Om den verkligen väljer att inte svara på våra krav utesluter vi inte ytterligare åtgärder, säger 21-årige Peter Chan till AFP.

Tårgas och batonger

När en lång dag av fredliga demonstrationer övergick till natt gick också demonstrationens tillstånd ut. Grupper av demonstranter stannade dock kvar vid parlamentsbyggnaden för att fortsätta protesterna, varpå polisen ingrep för att skingra dem.

Hundratals demonstranter och ungefär lika många poliser drabbade samman. Poliserna tog till batonger och pepparsprej, medan demonstranter kastade flaskor och byggde barrikader som blockerade gatorna.

Ett land, två system

Lagförslaget om att brottsmisstänkta ska kunna utlämnas till myndigheterna i Fastlandskina ses som ett stort övertramp, då relationen mellan det delvis autonoma Hongkong och den kinesiska centralmakten bygger på att systemen hålls åtskilda.

Flera människorättsorganisationer uttrycker en oro för den kinesiska rättssäkerheten, tortyr och problem med att få tillgång till advokater.

– Hon (Lam) måste dra tillbaka förslaget och avgå, sade politikern James To från Demokratiska partiet inför den samlade folkmassan.

Annons

– Hela Hongkong är emot henne.

Kort kommentar

Företrädare för Hongkongs regering försvarar förslaget och säger att ingen som riskerar förföljelse av religiösa eller politiska skäl, tortyr eller dödsstraff kommer att lämnas ut.

Regeringen beskriver i ett kort uttalande protesten som "ett exempel på hur Hongkongbor praktiserar yttrandefrihet". Carrie Lam har inte uttalat sig med anledning av protesterna.

Debatter om förslaget inleds på onsdag i Hongkongs lagstiftande råd och kan godkännas som lag i slutet av juni.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons