Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Maria Blom gör julkalender i rymden

I jul tar "Masjävlar"- och "Monky"-regissören Maria Blom radiolyssnarna på en resa genom rymden i en gammal Fiat.
Radio • Publicerad 11 juni 2019
Maria Blom regisserar "Biggest bang", årets julkalender i Barnradion. Pressbild.
Maria Blom regisserar "Biggest bang", årets julkalender i Barnradion. Pressbild.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio/TT

Barnradions julkalender i år heter "Biggest bang" och blir en spejsad historia. I centrum står 10-åriga Tyra, som tillsammans med sin bror Lukas och familjens hund ger sig ut på en resa till "Slutet av universum" i farmors gamla Fiat.

– Jag har velat göra radiodrama länge, och att det ska utspela sig i rymden tyckte jag var superkul. Då får man ju göra fantastiska rymdkaraktärer och jobba stort med skådespelarna på ett roligt sätt, säger Maria Blom.

"Utstrålar värme"

Annons

Men julkalendern är inte enbart ett rymdäventyr. Resan går också genom Tyras innersta känslor och funderingar, som ibland är läbbigare än rymdvarelser och svarta hål.

Manuset är skrivet av författaren Martin Olczak och kalendern illustreras av Anna Sandler. Paret ligger bland annat bakom barnboksserierna om Jack och om Megakillen.

– Martin har alltid varit lite av en idol för mig. Jag gillar hans universum och hans sätt att berätta. Han har en snällhet och humor som jag tycker om. Jag tycker att hans texter alltid utstrålar värme och kärlek till människan, säger Maria Blom.

"Fram med stora lådan"

Att gestalta rymden tillsammans med ljuddesignern Jonas Jansson och kompositören Hans Appelqvist ser hon också fram emot.

– Hur låter rymden, och hur låter det på olika planeter? Vi har pratat om när de skulle göra ljud till “Star wars”-filmerna och spelade in en massa olika saker och djur som de vred till helt spejsade ljud. Det är verkligen fram med stora lådan och experimentera nu, säger hon.

Vilka skådespelare som ska ge röst åt Tyra och Lukas är än så länge hemligt, men Maria Blom avslöjar att hon är nöjd med rollbesättningen.

– Jag är så himla lycklig för de är så bra. De är så fina tillsammans och så roliga att jobba med, säger hon.

"Biggest bang" har premiär 1 december i P4 och i Sveriges Radio Play.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons