Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Malawiprotester avfärdas: "Dåliga förlorare"

Malawi • Publicerad 6 juni 2019
Presidenten Peter Mutharika (bilden) anklagar utmanaren i förra månadens val, Lazarus Chakwera, för att vilja ta makten med våld.
Presidenten Peter Mutharika (bilden) anklagar utmanaren i förra månadens val, Lazarus Chakwera, för att vilja ta makten med våld.Foto: Thoko Chikondi/AP/TT

Trots att Peter Mutharika redan svurits in som president fortsätter protesterna mot valresultatet i Malawi.

Oppositionskandidaten Lazarus Chakwera har beskrivit förra månadens val som ett rån mitt på ljusa dagen och kallat det för riggat.

Annons

President Mutharika avfärdar dock Chakwera som en dålig och maktfullkomlig förlorare.

– Det egentliga syftet är att ta över makten med våld, säger presidenten i ett tv-sänt tal.

Oppositionens fortsatta protester i huvudstaden Lilongwe under torsdagen möttes av polis som sköt tårgas. Nära platsen för tumultet fanns USA:s ambassadör, som tvingades lämna ett möte med representanter för oppositionspartiet MCP. Ambassadören manade efter händelsen till lugn.

Peter Mutharika vann valet den 21 maj med runt 160 000 rösters marginal, i ett val med 6,8 miljoner röstberättigade. Valobservatörer har pekat på flera misstag i rösträkningen, men har inte hittat något bevis för valfusk.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons