1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tung förlust för Macron i EU

Frankrikes tilltänkta EU-kommissionär Sylvie Goulard petas på förhand.
En svidande förlust för president Emmanuel Macron – men samtidigt inte mycket till seger för rävspelande motståndare i EU-parlamentet
EU • Publicerad 10 oktober 2019
Frankrikes tilltänkta EU-kommissionär Sylvie Goulard under det andra utskottsförhöret på torsdagsmorgonen.
Frankrikes tilltänkta EU-kommissionär Sylvie Goulard under det andra utskottsförhöret på torsdagsmorgonen.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Efter att ha tvingats till ett andra utskottsförhör på torsdagsmorgonen röstades Goulard ned med bred marginal av ledamöterna i inremarknads- och industriutskotten. Resultatet 82-29 innebär en rejäl smäll för både Goulard själv, men också president Macron, som nominerat henne.

Nu tackar hon för sig.

"Jag noterar parlamentets beslut, av respekt för demokratin. Jag tackar republikens president och Ursula von der Leyen (EU-kommissionens tillträdande ordförande) för deras förtroende och alla de ledamöter som röstat för mig", skriver fransyskan själv på Twitter.

Synder och rävspel

Goulards fall beror främst på gamla synder. Hon utreds för att ha använt EU-pengar till en assistent på hemmaplan snarare än i EU-parlamentet, när hon tidigare var ledamot där. Dessutom drog hon under de åren också in stora sidoinkomster från en tankesmedja.

Samtidigt spelar även politiken in. Redan inför utskottsförhören stoppades en kandidat vardera från EU-parlamentets stora partigrupper – kristdemokratiskt konservativa EPP och socialdemokratiska S&D. Nu får även en från liberala RE tacka för sig.

Att inte minst EPP varit ute efter att fälla Goulard märks extra tydligt i en tweet från partigruppen, där ett internt budskap fortfarande är synligt i bakgrunden.

"Vi fäller henne senare, men säg inget", lyder beskedet.

Ändrad portfölj?

Rena rävspelet, muttrar Goulards anhängare i RE.

"Att Sylvie Goulard ratas som EU-kommissionär för den inre marknaden är ett tydligt bevis på det politiska spelet som är verklighet i EU. De två största grupperna, den konservativa och den socialdemokratiska, gör allt vad den kan för att skydda sina egna kandidater", säger Fredrick Federley (C) i en kommentar via SMS.

Macron får nu sannolikt leta en ny kandidat. Möjligen tvingas även von der Leyen fundera över vem som ska ansvara för vad, efter utskottskritik även mot att Goulard föreslagits få ansvar över för många tunga uppgifter.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.