Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

M vill spara 10 miljarder på myndigheter

Moderaterna vill spara 10 miljarder kronor på olika myndigheter. Det kan också innebära att myndigheter slås ihop eller läggs ned.
Politik • Publicerad 2 juli 2019
M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson vill spara miljarder på myndigheter.
M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson vill spara miljarder på myndigheter.Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna har hämtat inspiration från Danmark där statsförvaltningen nu effektiviseras.

– Det finns exempelvis pengar att hämta genom digitalisering. Domstolarna avskaffade ju faxen för två år sedan. Det finns betydligt mer att hämta, säger Elisabeth Svantesson.

Annons

Hon tror att man kommer långt med effektivisering, digitalisering och regelförenklingar, men hon vill också se över om alla myndigheter behövs.

– Framför allt handlar det om att slå ihop myndigheter. Vi har till exempel flera olika utvärderingsmyndigheter. Det kan man fråga sig om det verkligen behövs. Det skapar extra kostnader, säger Svantesson.

Första steget

Besparingen på myndigheter är det första steget i en "utgiftsreform" som Moderaterna vill genomföra. Minskade utgifter behövs om partiets ambition om sänkt skattetryck ska kunna finansieras fullt ut.

– Vi vill sänka skatten på arbete och pension och då måste vi kunna prioritera. Men vi kommer alltid prioritera välfärdens kärna, säger hon.

På partiets ekonomiska seminarium i Visby diskuterades hur en kommande skattereform kan se ut.

Svantesson vill att en skattereform ska bidra till ökad tillväxt, att det ska löna sig mer att arbeta och att bristerna i integrationen åtgärdas. Dessutom får den inte leda till att klyftan mellan stad och land vidgas.

Mer resurser till polis och försvar är prioriterat för M, liksom insatser för att förbättra skolresultaten.

Fler äldre

Dessutom kommer välfärden behöva mycket stora tillskott framöver, bland annat för att det blir allt fler äldre som kräver äldreboenden, service och sjukvård. Enligt finansdepartementets beräkningar behövs 90 miljarder till 2026.

Men ett lägre skattetryck, allmänt sett, betyder inte att M vill sänka alla skatter.

– Hör och häpna, vi kommer även att föreslå höjda skatter. Vilka det blir får vi återkomma till, säger Svantesson, som dock menar att momssatser måste diskuteras i en skattereform.

Ingen inbjudan

Annons

I januariavtalet mellan den rödgröna regeringen, Centerpartiet och Liberalerna utlovas en omfattande skattereform.

Men än har Svantesson inte fått någon inbjudan till samtal.

– Jag hoppas att de fyra tar sig samman, kommer överens om vilka problem de vill lösa och hör av sig, säger hon.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons