Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Partiledarstriden i L in på upploppet

Under den närmaste veckan måste liberaler runt om i landet bestämma sig – vill de nominera Johan Pehrson, Nyamko Sabuni eller Erik Ullenhag till ny partiledare?
Liberala ungdomsförbundet (Luf) har redan bestämt sig för Erik Ullenhag.
Politik • Publicerad 10 juni 2019
Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson frågas ut under Liberalernas turné med partiledarkandidaterna. Arkivbild.
Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson frågas ut under Liberalernas turné med partiledarkandidaterna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det är tre bra kandidater som är kompetenta och har lång tid i partiet bakom sig. Skälet till att vi landar i Erik är att vi tycker att han i högre grad representerar förnyelse och modernisering, säger Lufs ordförande Joar Forssell.

– Erik Ullenhag är en person som har tydliga socialliberala värderingar som man vet var man har och dessutom vågar kommunicera dem på ett längre och tydligare sätt.

Dags att nominera

Annons

Fram till den 18 juni kan partiets förbund, lokalföreningar och sidoorganisationer formellt nominera vem de vill ha som ny partiledare efter Jan Björklund.

Johan Pehrson, Nyamko Sabuni eller Erik Ullenhag har precis avslutat en miniturné i landet, där de har frågats ut och presenterat sig för medlemmarna.

15 av 20 förbund kommer att ha någon form av medlemsomröstning innan de nominerar sin kandidat. Liberalerna i Östergötland har bjudit in alla tre kandidaterna till en hearing på tisdagskvällen och håller sedan "primärval".

Den som vinner valet blir länets kandidat och den som de östgötska ombuden rekommenderas att rösta på när partiledaren väljs den 28 juni.

Stödjer Sabuni

Juno Blom, riksdagsledamot och ordförande för L i Östergötland, hör till den minoritet i partiet som förordade Ulf Kristersson som statsminister – inte samarbete med Socialdemokraterna.

Hon vill att Nyamko Sabuni ska bli ny partiledare och ger henne sitt stöd på Facebook.

– Personligen står jag bakom Nyamko, men som ombud kommer jag att rösta så som medlemmarna förväntar sig att jag ska rösta, säger Juno Blom inför tisdagens medlemsval.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons