Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Löfven tonar ner Ericssons fördel i 5G-kampen

Stefan Löfven tonar ned Ericssons kort på handen i kampen om 5G-marknaden efter diskussioner om säkerhetsrisker med kinesiska Huawei.
Men Ericssons franske vd Franck Bouétard tror att företaget kan gynnas — åtminstone på kort sikt.
Ekonomi • Publicerad 7 juni 2019
Spelar spel. Statsminister Stefan Löfven och Frankrikes näringsminister (högra hörnet) Agnès Pannier-Runacher på Ericssons kontor i Massy, söder om Paris.
Spelar spel. Statsminister Stefan Löfven och Frankrikes näringsminister (högra hörnet) Agnès Pannier-Runacher på Ericssons kontor i Massy, söder om Paris.Foto: Erik Paulsson-Rönnbäck/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) är i Frankrike för att träffa president Emmanuel Macron och premiärminister Édouard Philippe, och passade under fredagen på att besöka Ericssons kontor utanför Paris tillsammans med landets näringsminister Agnès Pannier-Runacher.

Besöket kretsade uteslutande kring att visa Ericssons 5G-teknik för den franska ministern — Frankrike står inför att välja leverantör till det kommande 5G-nätet. Löfven och Pannier-Runacher tävlade mot varandra i ett tv-spel med kampsportstema, där Löfven sopade mattan med Pannier-Runacher. Därefter fick hon testköra ett lättare elektriskt fordon i Stockholm från kontoret i Paris med hjälp av 5G-teknik, som skickade tillbaka en videoström från förarsätet.

Bra på kort sikt

Annons

Mycket av frågorna handlade om huruvida Ericsson har en fördel som svensk leverantör med tanke på den senaste tidens diskussioner om eventuella säkerhetsrisker med att låta utländska operatörer bygga ut 5G-nätet, med särskild fokus på det kinesiska bolaget Huawei.

– Uppenbarligen så kan det finnas fördelar för oss på kort sikt, säger Ericssons franske vd Franck Bouétard.

– Men på medellång sikt ligger det inte i vårt intresse att ha den här typen av situation. Vi tror på ett globalt ekosystem och på globala normer. Sverige har bara tio miljoner invånare, och det finns ingen möjlighet att utveckla teknik enbart för den marknaden, säger Bouétard.

Inte riktat

Även Löfven tonade ned en eventuell fördel för Ericsson som svensk leverantör om Huawei hindras från att sälja 5G-teknik till Frankrike.

– Vi måste först utvärdera vad detta verkligen kommer att landa i, säger Löfven och påminner om att det tidigare i år aviserades lagstiftning i frågan om 5G-utbyggnaden.

– Det är inte riktat mot Huawei rent specifikt, men vi ser över våra säkerhetsmässiga intressen. 5G betyder möjligheter men också risker. Vi tittar på det för att skydda det som är viktigt för vårt land, i fråga om säkerhetsintressen, men det är inte riktat mot ett specifikt bolag. Vi måste hantera situationen oavsett vilket företag det handlar om, säger Löfven.

Alla får sin del

Guillaume Poupard, som leder den franska regeringens arbete med säkerhetsfrågor inför 5G-utbyggnaden, sade i veckan att regeringen undersöker olika sätt att stoppa Huawei från att leverera teknik till kritiska delar av det kommande 5G-nätet, skriver nyhetsbyrån Bloomberg på sin sajt.

Agnès Pannier-Runacher säger att hon inte tror att utbyggnaden i Frankrike kan fördyras om det finns färre företag som konkurrerar om anbuden.

– Den tekniska utvecklingen går så snabbt att spelarna kommer att anpassa sig snabbt till situationen, och det finns manöverutrymme. Jag är säker på att Ericsson, Nokia, kanske Samsung och andra operatörer kommer att ta ledningen och ta möjligheten, och Huawei är en operatör som kommer att få sin beskärda del i Frankrike, säger hon.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons