Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Oppositionen nobbar löftet om nyval i Sudan

Efter dödsskjutningarna av demonstranter har Sudans militärjunta backat från sin tidigare plan om att behålla makten i tre år.
Nu ska val hållas inom nio månader – men oppositionen nobbar budet.
Sudan • Publicerad 4 juni 2019
Minst 35 människor dödades i våldsamheter i Sudans huvudstad Khartum i måndags.
Minst 35 människor dödades i våldsamheter i Sudans huvudstad Khartum i måndags.Foto: AP/TT

Militärjuntans ledare, generallöjtnant Abd al-Fattah al-Burhan, gav löftet i ett tv-tal på måndagskvällen.

– Militärrådet beslutar om följande: att avbryta det man kommit överens om och att sluta förhandla med Allians för frihet och förändring, och att utlysa allmänna val inom en tidsperiod som inte överstiger nio månader, sade al-Burhan i talet.

Annons

Beskedet gavs samma dag som paramilitära styrkor slagit till mot proteströrelsens läger utanför militärhögkvarteret i Sudans huvudstad Khartum. Minst 35 människor dödades och hundratals skadades, enligt Centralkommittén för sudanesiska läkare som står demonstranterna nära.

Proteströrelsen har stämplat juntans försök att upplösa protesterna som en massaker. Dessutom förkastar den förslaget om att hålla val inom nio månader.

"Det är inte kuppmakarna i militärrådet, inte heller dess miliser eller dess ledare som avgör folkets framtid, eller hur övergången ska se till ett civilt styre", förklarar företrädare för oppositionen i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons