1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

UD kallar upp turkiske ambassadören

Utrikesdepartementet har, enligt uppgift till TT, kallat upp Turkiets ambassadör för att få mer information om och uttrycka oro över uppgifterna om att Turkiet vill gå in i nordöstra Syrien och de kurddominerade områdena där.
Enligt utrikesminister Ann Linde (S) är budskapen från Turkiet och USA svårtolkade.
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Foto: Erik Abel/TT

President Donald Trumps besked i måndags morse svensk tid att USA skulle lämna delar av områdena – vilket lämnar öppet för en turkisk invasion – har det senaste dygnet blivit betydligt vagare.

Trump har sedan dess bland annat bland annat hotat att "utplåna" den turkiska ekonomin om Turkiet går för långt i sina militära insatser. Och under tisdagen twittrade presidenten att USA inte har "övergett" sina kurdiska allierade, som beskedet i måndags kunde tolkas som.

"Hoppas inte"

– Om det är så att USA bestämmer sig för att inte stödja möjligheterna för Turkiet att göra en invasion i Syrien så välkomnar vi det, för om Turkiet går in militärt kan det få väldigt stora och förödande konsekvenser. Det har vi uttryckt vår stora oro för, säger Ann Linde till TT efter en debatt i riksdagen.

Inte heller Turkiets avsikter är helt lätta att läsa, anser hon.

– Det är helt uppenbart att Turkiet har sagt att man är redo att genomföra en invasion, men hur mycket kraft som ligger bakom de orden, det vet vi inte, säger Linde.

– Vi hoppas ju att de inte kommer att göra det, för det är emot möjligheterna till en fredlig lösning i Syrien och dessutom försätter man ju kurderna i Syrien i en oerhört svår situation. Utan det kurdiska engagemanget hade vi ju inte lyckats besegra IS, det tycker jag står helt klart.

Inte positivt för läger

Hon säger att hon inte vill spekulera om vad en turkisk invasion skulle kunna innebära för det stora flyktinglägret al-Hol, men läget skulle inte förbättras.

I lägret finns omkring 70 000 personer. Minst 10 000 av dem är utländska medborgare, enligt kurdiska myndigheter. Runt 100 av dem är kvinnor och barn med koppling till Sverige, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Läs mer

Vård

Kritik: Journalförde inte samtal om magproblem – visade sig vara cancer

Vårdcentral i Blekinge får kritik av Ivo

Ronneby

Skräp dumpat i naturen

Hög med sopor anmälda till polisen

Intervju

TV: Efter KHK:s degradering – ”vi ska snabbt ta oss tillbaka”

Tobias Larsson om beskedet, framtidsplanerna och säsongskorten

Byggnation

TV: Här rivs den gamla skolan

Se när grävmaskinen demolerar bygget

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”

Olycka

E22: Två bilar körde ihop vid avfart

SOS larmat vid 10.30-tiden