Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledaren för tyska SPD avgår

Efter dubbla nederlag i valet till EU-parlamentet samt regionala val väljer de tyska socialdemokraternas ledare, Andrea Nahles, att avgå. Den senaste veckan har kritiken haglat mot SPD-ledaren, vars framtid skulle avgöras i en omröstning nästa vecka.
Tyskland • Publicerad 2 juni 2019
Andrea Nahles, ledare för tyska SPD, avgår. Arkivbild.
Andrea Nahles, ledare för tyska SPD, avgår. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Andrea Nahles skriver i ett brev till sina medlemmar att partiet som en del av regeringen måste ta ansvar, men också vidareutveckla sin politik. Den senaste veckan har visat att hon inte har andras förtroende att kunna leda arbetet med att uppfylla de kraven, rapporterar tidningen .

"Stödet finns inte där", skriver Nahles.

Annons

Förutom rollen som partiledare avsäger hon sig även uppdraget som gruppledare i förbundsdagen.

Fiasko i EU-valet

Efter nederlaget i valet till EU-parlamentet förra helgen, då partiet nästan halverade sitt stöd, har hon fått massiv intern kritik. Nahles svarade med att lämna sin plats till förfogande. En omröstning på tisdag skulle ha avgjort hennes framtid.

Trots att flera partiföreträdare slutit upp bakom henne under veckan verkar trycket på henne ha blivit alltför stort.

Sviktande opinionsstöd

Nahles tid som partiledare har kantats av misstro och bristande stöd. Hon valde för drygt ett år sedan med stöd från två tredjedelar av de utsedda delegaterna. När hennes företrädare Martin Schulz utsågs var partiet helt enigt.

Trots inledande lovord har resultaten uteblivit och partiet har sjunkit som en sten i opinionen. Fiaskot i EU-parlamentsvalet verkar till slut ha blivit droppen som urholkade stenen.

I en kommentar till Nahles avgångsbesked säger koalitionspartnern CDU att regeringssamarbetet står fast.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons