Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lågtryck över tjänstesektorn

Ekonomi • Publicerad 3 juli 2019
Inköpschefsindex (PMI-tjänster) för tjänstesektorn föll till den lägsta nivån på sex år. Arkivbild.
Inköpschefsindex (PMI-tjänster) för tjänstesektorn föll till den lägsta nivån på sex år. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Inköpschefsindex (PMI-tjänster) för tjänstesektorn föll till 49,9 i juni. Det är den lägsta nivån på sex år och under 50-strecket som skiljer ekonomisk tillväxt från tillbakagång. I maj uppgick PMI-tjänster till 52,8.

– Även om enskilda månader ska tolkas med viss försiktighet, inte minst under sommarmånaderna, är den nedåtgående trenden i PMI-tjänster tydligt nedåtriktad och signalerar en allt svalare svensk tjänstekonjunktur, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank i ett pressmeddelande.

Annons

Mest bidrog delindex för orderingångar till nedgången medan delindex för sysselsättning fortsatte att stiga.

Det sammanvägda indexet som kombinerar inköpschefsindex för industrin och tjänster, uppgick till 50,5 i juni vilket är den lägsta nivån sedan sommaren 2013.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons