1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

L: Upprätta center för bortförda barn

Politik • Publicerad 9 oktober 2019
Nyamko Sabuni och Liberalerna vill inrätta ett center för barn som utsatts för uppfostringsresor. Arkivbild.
Nyamko Sabuni och Liberalerna vill inrätta ett center för barn som utsatts för uppfostringsresor. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Liberalerna vill inrätta ett center för barn som utsatts för så kallade uppfostringsresor.

– Barn förs ut ur landet mot sin vilja och det kräver handling, säger partiledaren Nyamko Sabuni (L) till Svenska Dagbladet.

I dag saknas statistik över hur många barn som skickats iväg, något centret ska ansvara för att ta fram enligt förslaget.

Centret är ett av en rad förslag som ska motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Liberalerna vill även göra det möjligt att utfärda reseförbud och beslagta pass vid misstankar om barnäktenskap, tvångsäktenskap eller könsstympning. Det ska inte heller vara möjligt för föräldrar att säga upp sina barns medborgarskap utan att det har prövats i domstol.

– Som det ser ut i dag har vi fall där flickor fått sina medborgarskap uppsagda och flickorna har kommit tillbaka hit till landet de föddes i för att söka asyl. Det är superallvarligt, Juno Blom, partisekreterare för Liberalerna, till Svenska Dagbladet.

Förslagen läggs fram på partiets landsmöte i november.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.