Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nyamko Sabuni stöds av två L-länsförbund

Liberalerna i Östergötland och Västernorrland väljer Nyamko Sabuni som kandidat till ny partiledare efter Jan Björklund.
Omröstningarna genomfördes efter utfrågningar av de tre kandidaterna.
Politik • Publicerad 11 juni 2019
Nyamko Sabuni är en av kandidaterna till att bli partiledare i Liberalerna. Arkivbild.
Nyamko Sabuni är en av kandidaterna till att bli partiledare i Liberalerna. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

I Östergötland gick Sabuni segrade ur valet med 139 röster, jämfört med 93 röster på Erik Ullenhag och 12 röster på Johan Pehrson.

Juno Blom, riksdagsledamot och ordförande för L i Östergötland, säger att det är ett tydligt resultat.

Annons

– Jag tror att hon valdes eftersom hon är tydlig, hon svarar på frågorna. Jag tror också att man har sett att hon har en större bredd, säger Blom.

"Så imponerad"

Fram till den 18 juni kan partiets förbund, lokalföreningar och sidoorganisationer formellt nominera vem de vill ha som ny partiledare när Jan Björklund avgår. 15 av 20 förbund planerar någon form av medlemsomröstning innan de nominerar sin kandidat.

De tre kandidaterna har precis avslutat en miniturné i landet, där de har frågats ut och presenterat sig för medlemmarna.

– Jag är personligen så imponerad och glad över att vi har tre bra kandidater som vill leda ett parti som är sargat. Alla tre är våra kandidater, och det tror jag också är viktigt att lyfta. Alla behövs i politiken på olika sätt, säger Blom.

Liberala ungdomsförbundet (Luf) har ställt sig bakom Erik Ullenhag. Lufs ordförande Joar Forssell har motiverat valet med att Ullenhag representerar förnyelse och modernisering.

Även Västernorrland

Men också i Västernorrland är det Sabuni som får länsförbundets stöd, rapporterar .

Hon fick 60 procent av rösterna i omröstningen och slog alltså därmed både Ullenhag och Pehrson.

Ullenhag, Sveriges ambassadör i Jordanien, har liksom Sabuni varit minister i Alliansregeringen. Pehrson har i många år suttit i riksdagen, har även varit partisekreterare och är nu partiets ekonomiskpolitiske talesperson.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons