1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kvinnor utsatta för övergrepp vid förlossning

Födande kvinnor får utstå örfilar, slag, utskällningar och hån. En undersökning i fyra låginkomstländer visar att var tredje kvinna upplevt fysiska och psykiska övergrepp vid förlossningen.
Hälsa • Publicerad 10 oktober 2019
Många kvinnor i låginkomstländer behandlas illa vid förlossningen. Arkivbild.
Många kvinnor i låginkomstländer behandlas illa vid förlossningen. Arkivbild.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Forskarna har besökt hälsovårdsmottagningar i Ghana, Guinea, Myanmar och Nigeria. De har varit på plats under förlossningar samt gjort enkätstudier i efterhand. De fysiska och verbala övergreppen kulminerade 30 minuter före födsel till 15 minuter efter, enligt studien som publiceras i .

På flera kvinnor gjorde personalen vaginal undersökning, klippte kvinnan i mellangården eller utförde kejsarsnitt utan att informera först eller få den födande kvinnans samtycke.

De kvinnor som var mest utsatta var unga mödrar och kvinnor utan utbildning. Marie Berg, professor i vårdvetenskap med inriktning på reproduktiv och perinatal hälsa, har forskat på hur gravida kvinnor behandlas i Rwanda. Hon är inte förvånad över studiens resultat.

– De kanske har blivit ofrivilligt gravida, de kanske är ensamstående, och då blir de ännu mer utsatta och hierarkiskt behandlade av personalen, kan jag gissa. Och det andra med utbildningsnivån, det vet vi, att ju lägre utbildningsnivå, desto svårare har man för att ta för sig och tala för sin sak, säger hon till .

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.