Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kvinnor minns tidigare händelser bättre

Hälsa • Publicerad 11 juni 2019
Agneta Herlitz och Martin Asperholm tillhör institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet och är två av forskarna bakom minnesstudien.
Agneta Herlitz och Martin Asperholm tillhör institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet och är två av forskarna bakom minnesstudien.Foto: KI

Det episodiska minnet, händelseminnet, är något bättre hos kvinnor jämfört med hos män, visar forskning vid Karolinska institutet. Resultatet varierar dock beroende på vad det är som ska kommas ihåg.

När vi försöker komma ihåg vad vi gjorde i går eller om vi tog medicinen i morse använder vi händelseminnet. Det har förekommit rapporter om att män inte kommer ihåg människor de har mött, var saker finns, eller vem som sade vad i samma utsträckning som kvinnor och nu har en forskargrupp gjort en översikt över tidigare studier för att undersöka hur väl det stämmer.

Annons

Resultatet, som presenteras i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Psychological Bulletin, visar att kvinnor generellt presterar bättre när det handlar om att minnas verbal information, konkreta bilder och att komma ihåg på vilken plats något har varit.

"Det finns också en kvinnlig fördel vad gäller att komma ihåg ansikten och sensoriska minnen som dofter. Män däremot minns abstrakta bilder och hur man hittar från en plats till en annan bättre", säger Agneta Herlitz, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap och forskargruppens ledare, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons