unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kuba larmar om akut bränslebrist

Kuba kan tvingas till ransoneringar på grund av att USA:s blockader hejdar leveranser av fossila bränslen.
Även de klassiska amerikanarna i Havanna kan bli stillastående i oljebristen. Arkivbild.
Även de klassiska amerikanarna i Havanna kan bli stillastående i oljebristen. Arkivbild.
Foto: Desmond Boylan/AP/TT

Endast två oljetankrar väntas anlända under september, en på lördag och en i slutet av månaden, säger president Miguel Díaz-Canel i statlig tv.

Detta kan leda till svårigheter i samhället, erkänner han.

– Det kan uppstå svårigheter vad gäller distributionen av vissa produkter och tillhandahållandet av tjänster till befolkningen under de kommande dagarna, säger presidenten.

Minskad import

Men myndigheterna hoppas slippa ta till exempelvis schemalagda strömavbrott.

– Om vi måste införa sådana så blir de inte lika långvariga eller breda som under "specialperioden", säger Díaz-Canel, syftande på den ekonomiska svältkur landet genomgick på 1990-talet, efter Sovjetunionens kollaps.

Kuba försöker följa sin allierade Kinas exempel och satsa på mer eldrivna transporter. Men eftersom örikets kraftmarknad förlitar sig nästan helt på olja och gas blir även batteridrivna fordon svåra att hålla i gång när bränslena sinar.

Kubas ekonomi har de senaste åren blivit alltmer pressad sedan de förmånliga oljeleveranserna från allierade Venezuela minskat.

Skärpt embargo

Samtidigt har USA:s president Donald Trump skärpt landets mångåriga handelsembargo mot öriket med motiveringen att det ska tvinga dess kommunistiska styre till reformer och till att upphöra med sitt stöd till den venezuelanske presidenten Nicolás Maduro.

Därmed har Trump skrotat strategin från företrädaren Barack Obama, som försiktigt började tina upp relationerna med Kuba.

De nya amerikanska åtgärderna innebär bland annat hårdare sanktioner mot fartyg och företag som är inblandade i oljeexport till Kuba.

– Jänkarstyret kommer inte att nå sitt mål att göra det kubanska folket modfällt, och ännu mindre att besegra det, säger Díaz-Canel.

Läs mer

Krif har kopplat greppet inför premiären

Sport

Krif har kopplat greppet inför premiären

Stabil seger mot ett sökande Karlskrona HK

Ina Johansson och Johan Jonsson

Familj

Ina Johansson och Johan Jonsson

Ina Johansson och Johan Jonsson i Karlskrona fick den 26 juli en dotter som vägde 3610 g och var 52 cm. Syskon: Teo, Nea och Isa.

Blekingeborna sämre på att betala sina skulder

Ekonomi

Blekingeborna sämre på att betala sina skulder

132 miljoner kronor ska betalas tillbaka

Repris: Se hockeyettans upptakt igen

Sport

Repris: Se hockeyettans upptakt igen

Vilka lag fick tränartipsen?

Hållbarhet kan ge fint pris

Karlshamn

Hållbarhet kan ge fint pris

Tre har nominerats

Olycka: Personbilar backade ihop

Larm

Olycka: Personbilar backade ihop

SOS larmades 08.22