Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

KU ber regeringen stärka äganderätten

Politik • Publicerad 11 juni 2019
KU:s ordförande Karin Enström (M) och en majoritet i KU föreslår att riksdagen ska uppmana regeringen att starta en utredning för att stärka äganderätten. Arkivbild.
KU:s ordförande Karin Enström (M) och en majoritet i KU föreslår att riksdagen ska uppmana regeringen att starta en utredning för att stärka äganderätten. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) föreslår att riksdagen ska uppmana regeringen att tillsätta en parlamentarisk utredning för att se över och stärka äganderätten. Förslaget har sin grund i en motion från de fyra borgerliga partierna M, KD, C och L och stöds av Sverigedemokraterna.

Regeringspartierna S och MP, samt Vänsterpartiet, står inte bakom förslaget om ett så kallat tillkännagivande. De anser att äganderätten har ett bra skydd i regeringsformen, en av Sveriges grundlagar. Ska äganderätten utredas bör det ske i samband med en bred översyn av grundlagen.

Majoriteten i utskottet anser att äganderätten ska värnas så långt det är möjligt, liksom markägares rätt att bestämma över sin egendom. Ett stärkt skydd säkrar viktiga naturtillgångar och en omställning till ett mer hålbart samhälle, enligt utskottet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons