Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Krafttag mot sexbrott – hundratals anställs

Polisen ska anställa 350 personer specialiserade på att utreda våldtäkter och andra brott med särskilt utsatta brottsoffer.
Satsningen ska gå undan – de civila utredarna ska rekryteras och utbildas på mindre än ett halvår. Sedan ska de börja beta av gamla utredningar.
Brott • Publicerad 14 juni 2019
Mats Löfving, chef för Noa. Arkivbild.
Mats Löfving, chef för Noa. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

De senaste åren har anmälningarna om våldtäkter, brott i nära relationer och vålds- och sexbrott mot barn ökat kraftigt, enligt polisen. Samtidigt leder få förundersökningar till åtal och många utredningar samlas på hög.

Särskilt våldtäkter är svåruppklarade brott – närmare hälften av anmälningarna saknar förutsättningar att klaras upp, enligt polisen.

Annons

Nu hoppas man komma åt problemen genom en massrekrytering av civila utredare. Rekryteringen påbörjas i höst och redan den 1 januari ska de runt 350 utredarna vara färdigutbildade och klara att sätta i gång.

– Det är en stor utmaning för oss att hitta så många nya medarbetare som är tillräckligt skickliga och rekrytera och utbilda dem på så kort tid, säger Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Liggande ärenden

Höga förväntningar kommer att ställas på de nya utredarna, som polisen hoppas kunna locka över från andra myndigheter, men också hitta bland exempelvis nyutbildade akademiker.

– Det är inte bara att utreda brotten, utan det är stora krav på kvalitet, empati, brottsofferomhändertagande, säger Mats Löfving.

Till en början kommer mycket kraft läggas på att beta av utredningar som blivit liggande.

– Äldre brottutredningar har små förutsättningar att leda till åtal. Det första blir att arbeta ikapp, få bort de här brottsutredningarna som blivit gamla och snabbt komma i mål. Det andra blir att bygga upp en förmåga så att vi aldrig mer låter brottsutredningar nå hög ålder, säger Mats Löfving.

Brott på nätet

Satsningen kostar runt 300 miljoner kronor per år, där en del av pengarna också går till att förbättra bevissäkringen och till utbildning.

Utredarna ska fördelas över landets sju polisregioner, men en del av dem hamnar på Noa, där polisens nationella it-brottscentrum utökas.

– De ska arbeta med att bekämpa och utreda de allra värsta formerna av sexuella övergrepp på nätet, säger Mats Löfving.

Carl V Andersson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons