Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Konkurrensverket: Utred bokningssystemet för tåg

Ekonomi • Publicerad 4 juni 2019
MTR Express (till vänster) konkurrerar med SJ på sträckan Stockholm–Göteborg. Konkurrensverket ber nu regeringen se över hur dagens biljettsystem fungerar. Arkivbild.
MTR Express (till vänster) konkurrerar med SJ på sträckan Stockholm–Göteborg. Konkurrensverket ber nu regeringen se över hur dagens biljettsystem fungerar. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Rådande biljettsystem för persontågtrafik skapar barriärer för andra aktörer än SJ, anser som föreslår att regeringen utreder behovet av att göra om systemet:

"I dag är SJ:s bokningskanaler online helt dominerande vid försäljning av kommersiella persontågbiljetter i Sverige. Operatörer som bedriver konkurrerande trafik släpps inte in i systemet."

Annons

Två tågoperatörer, MTR Express och Saga Rail, klagade i fjol på att SJ vägrat att sälja deras biljetter via sina onlinekanaler. Enligt Saga Rail ledde det till att bolaget måste lägga ner sträckan Stockholm–Linköping efter några månaders verksamhet. MTR uppger att bolaget gått med förlust sedan etableringen 2015 på grund av SJ:s vägran, skriver Konkurrensverket.

De två klagomålen är avskrivna, men myndigheten påpekar för regeringen att en reglering av biljettförsäljning för kommersiell tågtrafik skulle kunna vara en lösning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons