Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kinesisk entusiasm knockar Tesla-sajt

Teslas kinesiska sajt har tidvis legat nere sedan elbilstillverkaren i fredags öppnade för bokningar av bilar byggda i Kina.
Bilar • Publicerad 1 juni 2019
En Tesla-butik i Peking tidigare i år.
En Tesla-butik i Peking tidigare i år.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Besöks- och bokningstrycket har enligt branschmedier varit så högt att företaget gått ut på sociala medier och bett om ursäkt för att sajten är seg eller ibland inte fungerar alls.

Det är den haussade Model 3 som senare i år ska börja tillverkas i en ny fabrik i Shanghai-området som orsakat trycket. Fabriken är den första sådana anläggningen som Kina låtit ett västerländskt bilföretag bygga på egen hand i landet. Model 3 levereras redan i Kina, men då i USA-byggda versioner som är dyrare och dessutom påverkas negativt av handelskriget mellan de båda länderna.

Annons

Priserna för Shanghai-byggda Model 3 ska börja på 328 000 yuan (450 000 kronor). Det blir därmed ingen folkbil. Men i smogbemängda storstäder är suget bland rikare kineser stort efter elbilar, särskilt som olika slags restriktioner försvårar köp av nya fossildrivna bilar.

Tesla har varit under hård press på börsen på sistone efter tvivel på vinstmarginalerna och möjligheterna att fortsätta den starka tillväxttakten.

Model 3-tillverkningen i USA kompliceras just nu av att man även börjar bygga högerstyrda bilar. Fredagen var också första dagen då kunder i vänstertrafikerade områden som Hongkong, Japan och Australien för första gången kunde beställa Model 3.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons