KD vill se vildsvin i frysen – inte på åkern

Politik Artikeln publicerades
Lantbrukaren Mats Collberg, som drabbats hårt av vildsvinens framfart, visar runt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) på sin gård på gård på Adelsö.
Foto: Thommy Tengborg/TT
Lantbrukaren Mats Collberg, som drabbats hårt av vildsvinens framfart, visar runt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) på sin gård på gård på Adelsö.

Kristdemokraterna har sänkt dieselskatt för jordbruket och ett särskilt vildsvinspaket i förslagslådan för landsbygden i sin budgetmotion.

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger att det ofta kan blir en lätt raljerande ton när man talar om grisar, men för många markägare och jordbrukare är det största allvar.

– Det finns en bristande förståelse för vilka enorma skador vildsvin kan ställa till med, man har inte koll på reproduktionstakten samtidigt som det inte är ett lättjagat djur, säger Busch Thor i samband med ett besök hos Mats Collberg på Grindby gård på Adelsö i Mälaren, utanför Stockholm.

Collberg uppskattar grovt att bökande vildsvin har orsakat skador och skördebortfall på runt 85 000 kronor i år och det är inte mycket, menar han, som han kan göra åt det. Trots avskjutning på 40-50 vildsvin per år de senaste fem åren på hans marker ser han inga tecken på att stammen minskar.

– Det absolut viktigaste är att jägarna ska kunna få ut köttet, annars går det inte, säger Magnus Oscarsson, talesperson i jordbruks- och landsbygdsfrågor för KD.

I KD:s paket för vildsvinsåtgärder finns förslag som prissätts till 100 miljoner kronor per år i tre år. KD vill att staten ska erbjuda kostnadsfria trikintest för vildsvinskött, att länsstyrelserna i de mest drabbade länen ska ha mål för hur många djur som ska skjutas, att jaktlag som klarar sina mål ska få pengar i belöning och att stöd ska avsättas för utbildning i jakten för både jägare och hundar.

Ett annat förslag är att låta jägare sälja kött för 45 000 kronor skattefritt.

Sänkningen av dieselskatten för jordbruket beräknas minska intäkterna för staten med 115 miljoner kronor per år och ska innebära en krona lägre pris per liter.