Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kärlekskrank man hotade att kapa flygplan

I Indien har en 38-årig man dömts till livstids fängelse efter att ha hotat med att kapa ett flygplan för att få sin käresta, en flygvärdinna på planet, att säga upp sig från sitt jobb.
Indien • Publicerad 12 juni 2019
Ett Jet Airways-flygplan. Arkivbild.
Ett Jet Airways-flygplan. Arkivbild.Foto: MTI, Imre Foeldi/AP/TT

Inuti planet på flygbolaget Jet Airways toalett som flög sträckan mellan Bombay och Delhi hösten 2017 fanns en lapp med budskapet att kapare och bomber fanns ombord och ett krav om att planet skulle ledas om till Kashmir.

Det ledde till att piloterna landade planet i Ahmedabad i västra Indien där 38-åringen, en av resenärerna som flög i affärsklass, kunde gripas.

Hemligt gift

Annons

Mannen, som redan var gift, gifte sig i hemlighet även med flygvärdinnan från New Delhi, och ville att hon skulle flytta till Bombay – något som kvinnan vägrat. Hans plan var att hotet om flygkapningen skulle medföra att sträckan mellan Bombay och Delhi stängdes av, vilket samtidigt hade riskerat att göra kvinnan arbetslös.

Det i sin tur, trodde han, skulle få henne att flytta till honom.

Även om mannens planer aldrig fullföljdes ansågs handlingen som allvarligt nog för att döma honom till livstids fängelse.

Psykisk påfrestning

Händelsen bedöms också ha orsakat svåra psykiska påfrestningar för passagerare och besättning. Mannen döms därför till böter på 50 miljoner rupier (knappt 6,8 miljoner svenska kronor) som ska fördelas bland dem som befann sig ombord. Passagerarna får vardera 25  000 rupier (cirka 3 400 kronor), piloterna 100 000 (cirka 13 500 kronor) och kabinpersonalen 50 000 rupier (cirka 6 700 kronor).

Mannen är den första att bli dömd enligt den nya strängare lagstiftningen mot flygkapning som innebär ett minimistraff på livstids fängelse, och dödsstraff som det högsta straffet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons