Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kampen hårdnar om partiledarjobbet i L

Partiledarkampen i Liberalerna har intensifierats, Nu reser Johan Pehrson, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag runt i landet för att övertyga medlemmarna om att just de är bäst lämpade att leda partiet.
Politik • Publicerad 3 juni 2019
Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna som inleds i Stockholm.
Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna som inleds i Stockholm.Foto: Henrik Montgomery/TT

Första stoppet på turnén var Clarion Hotel i Stockholm på måndagskvällen. Nästan 400 personer kom för att lyssna på utfrågningen. I många frågor är de tre uppe på scenen rätt överens.

– Vi är ju alla tre liberaler, så mycket kommer att handla om personlighet. Vem tror man är bäst lämpad att föra ut de liberala budskapen, säger Nyamko Sabuni efteråt.

Annons

Alla tre är välkända personer i partiet. Både Sabuni och Ullenhag har varit ministrar i Reinfeldtregeringen och Pehrson har varit partisekreterare och är i dag ekonomiskpolitisk talesperson.

Splittrat parti

Under hösten och vintern pågick en uppslitande strid om regeringssamarbetet i partiet. Erik Ullenhag stod vid sidan av debatten som ambassadör i Jordanien. Men Johan Pehrson och Nyamko Sabuni tillhör den minoritet som inte ville släppa fram Stefan Löfven som statsminister utan förordade Moderatledaren Ulf Kristersson.

Erik Ullenhag vill helst inte fastna i diskussioner om spelfrågor eller Sverigedemokraterna. Men han håller fast vid sitt motstånd.

– Vi ska inte bygga regeringsmakt på ett parti som ligger väldigt långt ifrån oss. Och det vore djupt olyckligt för Sverige om vi fortsatte en utveckling som i en hel del andra länder, att man anpassar sig efter värderingar, säger han.

Trots motståndet då, säger nu alla tre att 73-punktsprogrammet mellan S, MP, C och L ska hållas.

Kompromisskandidat?

Johan Pehrson ses ibland som en kompromisskandidat mellan socialliberalen Ullenhag och den tuffare Sabuni. Han har till skillnad från flera andra i minoriteten som förordade Kristersson snabbt anpassat sig till det nya läget. Han tog till exempel över som ekonomiskpolitisk talesperson, när Mats Persson lämnade den posten i protest mot Januariavtalet.

– Folk får kalla mig vad de vill. Jag har för avsikt att leda det här partiet. Om jag råkar stå mittemellan någon som är höger, vänster upp eller ner, spelar mig mindre roll, säger Pehrson.

Han har också fördelen att sitta i riksdagen och kunna delta i partiledardebatter där. Något som de andra inte kan.

– Sveriges riksdag är det politiska arbetets viktigaste punkt, så det klart att det är viktigt att ha tillgång till den talarstolen, säger han.

Ena partiet

Om mindre än en månad ska Liberalerna välja en efterträdare till Jan Björklund. Den nye partiledaren får överta ett parti som med nöd och näppe lyckades behålla ett mandat i EU-parlamentet i EU-valet nyligen. Och i opinionsundersökningar ligger partiet farligt nära fyraprocentsspärren till riksdagen.

Annons

Men det är också ett parti som bråkat inför öppen ridå.

– Oavsett vem som blir vald kommer den personen att ha ett ganska starkt uppdrag i att försöka ena partiet. Det har varit väldigt stökigt, säger Erik Ullenhag.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons